Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý podvečer.
Potřebuji radu, jak vypočítat polohu těžiště plochy pod sinusem a pod parabolou
a jak to samé zjistím jen pro polovinu každého obrazce.
Souřadnicový systém jsem zvolil od leva - vodorovně směr X a kolmo směr Y.
předem děkuju
souradnicovy system na obrazcich nevidim
jsou na to vzorce (dvojny integral), znate je?
↑ passinhoo:
Zdravím :-)
Funkce z - pravděpodobně překlep. Jsou zadany funkce y=f(x) a zápisy pro jednotlivé funkce jste vyřešili tady:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5561
Pro polohu těžiště (souřádnice T_x, T_y) bych použila vzorce: http://www.fch.vutbr.cz/~polcerova/mat1 … likace.pdf - str. 2.
Pro výpočet dle vzorce je potřeba vypočítat statický moment a obsah plochy na obrázku, (vzorce pro výpočty jsou uvedeny v odkazu):
Poznámka: dodržím označení intervalů, jak jsi zvolil (od 0....), já bych použila označení intervalů tak, aby osa y byla zárověň osou symetrie, ale to není tak podstatné.
obrázek 1 je omezen funkci y=f(x)
a osou x (y=0) v intervalu x_1=0, x_2 = 31,4
obrázek 2 je omezen funkci y=f(x)
a osou x (y=0) v intervalu x_1=0, x_2 = 60
Editace: obrázek 2 je omezen funkci y=f(x)
a osou x (y=0) v intervalu x_1=-30, x_2 = 30 - to je závěr z příspěvku http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5561 kde souřádnice jsou jinak (0 je ve středu paraboly).
Souřadnici T_x není nutné počítat pomocí vzorce - jelikož je obrázek osově symetrický, těžiště leží na osě a jeho souřádnice bude 31,4/2 (pro 1. obr.) a 60/2 (pro 2. obr.)
Pro polovinu obrázku se změní pouze omezení po ose x.
Pokud máš v plánu používat dvojný integral, tak všechno platí, co se týče ohraničení obrázků (jsou to obrázky "prvního druhu" - pokud toto označení užívate).
OK?
↑ jelena:
Mockrat dekuji, ze jste mi pomohla.
Uz na tom pracuju.
Jen mi porad nejde do hlavy, jak zjistim podle toho obrazku tu rovnici y=f(x).
Jde o to, kdyz budu pocitat teziste pro plochu pod sinusem - jen pro jednu polovinu (viz.obrazek), tak jak bude znit ta rovnice? u te paraboly bych nechal rovnici stejnou
pouze s tím, že by se integrovalo od 0 do 30. Je to tak?
Vim, ze bych mel tohle uz davno znat, ale neznam :-(((
↑ passinhoo:
Zdravím :-)
Rovnice křívky, která omezuje obrázek je pořád stejná, pouze měníme meze x_1 nebo x_2.
Pro výpočet "levé poloviny sin" máme x_1=0, x_2=15,7 (lepší by byl násobek pí, ale tak nemáte zadáno, tak to bude přibližný výpočet.
Ještě se podívej na předchozí můj příspěvek - editovala jsem rovnici pro parabolu (v jiném tématu, kde jste řešili obsahy, kolega rughar volil souradnice tak, že osa paraboly procházela počátkem souřadnic. Ty máš v plánu mít souřadnice v bode (0,0) a pravou souřádnici bodu (60, 0) - proto i zápis funkce má být jiný.
Platí: obrázek 2 je omezen funkci y=f(x)
a osou x (y=0) v intervalu x_1=0, x_2 = 60
OK?
OK :-)
Proto mi to porad nevychazelo, nevedel jsem ze je zvolen sourad. system od prostredka...
...
Zacal jsem pocitat STATICKY MOMENT a vyslo mi to vazne silene... udelal jsem nekde chybu?![kopírovat do textarea $Sy=\int\int_{S}^{}x\ dS=\int_{x_1}^{x_2}\Big(\int_{y=0}^{x-\frac{x^2}{60}}x\ dy\Big)\ dx=\int_{0}^{30}\Big(\int_{y=0}^{x-\frac{x^2}{60}}x\ dy\Big)\ dx=\int_{0}^{30}\Big[xy\Big]_0^{x-\frac{x^2}{60}}dx=\int_{0}^{30}x\ \Big({x-\frac{x^2}{60}}\Big)-x.0\ dx=\Big[\frac{x^3}{3}-\frac{x^4}{4.60}\Big]_0^{30}=\frac{30^3}{3}-\frac{30^4}{4.60}=5625mm^3$](/mathtex/04/043bd398b15d103f1d2795dd2905e30d.gif)
edit: Tak nakonec dobry. Myslim, ze to je spravne :-)
↑ passinhoo:
- to je pro výpočet obsahu plochy pod křívkou (jinak ten obsah poloviční plochy dostaneš dělením původního obsahu dvěma)
substituce
x/10 = t
dx/10 = dt
dx = 10 dt
OK?
↑ passinhoo:
Určitě se ozví :-)
Ale poděkování patří hlavně kolegům ttopi, rughar, halogan, BrozekP (snad jsem nikoho nevynechala), já jen prezentuji jejich výsledky. A také ↑ kaja.marik:, který vyslovil "dvojný integrál" :-)
Stránky: 1