Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 03. 2013 09:51 — Editoval domorodec_lk (05. 03. 2013 09:52)

domorodec_lk
Místo: Stráž pod Ralskem
Škola: FM TUL
Pozice: student
Reputace:   

limita s goniometrickou funkcí

ahoj všem.

mám limity s goniometrickou funkcí:
1. $\lim_{x\to0}(x^{-1}tg(\pi x))$
2. $\lim_{x\to\pi }\frac{x-\pi }{(sinx)^{3}}$

u toho prvního jsem postupoval takto:
$\lim_{x\to0}(x^{-1}tg(\pi x))\Rightarrow \frac{1}{x}\cdot \frac{tg(\pi x)}{1}\Rightarrow \frac{tg(\pi x)}{x}$

jak se zbaivt toho $\pi $? lze prostě jen tvrdit, že $\lim_{x\to0}\frac{tg}{x}=1$ a tudíž zbyde jen to $\pi $, nebo musím provést jinou operaci.

a u druhého případu si nevím rady vůbec. předně když se $\lim_{x\to\pi }$

• (téma jako vyřešené označil(a) domorodec_lk)

#2 05. 03. 2013 10:10

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: limita s goniometrickou funkcí

↑ domorodec_lk:

V obou případech pomůže l'Hospitalovo pravidlo

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 05. 03. 2013 11:17

domorodec_lk
Reputace:   

↑ domorodec_lk:

ještě mě napadlo použití substituce:$\lim_{x\to0}(x^{-1}tg(\pi x))\Rightarrow \frac{1}{x}\cdot \frac{tg(\pi x)}{1}\Rightarrow \frac{tg(\pi x)}{x}$

nejdříve bych limitu rozšířil: $\lim_{x\to0} \frac{tg(\pi x)}{x}\cdot \frac{\pi}{\pi} \Rightarrow \frac{\pi tg(\pi x)}{\pi x}$

a potom za${\pi x}$dosadím${x}$ a následně takto:
$\lim_{x\to0} \pi \frac{tgx}{x} \Rightarrow \pi \cdot 1\Rightarrow \pi$

#4 05. 03. 2013 12:29

Bati
Reputace:   192 

↑ domorodec_lk:
Ano, to je i podle mě mnohem lepší postup, než to derivovat - výsledek je vidět hned.

#5 05. 03. 2013 12:38

Bati

A ten druhý příklad lze také dělat substitucí $y=x-\pi$, potom tam vznikne $\frac{y}{\sin^3(y+\pi)}=\frac{-y}{\sin^3{y}}=\frac{1}{\frac{\sin{y}}{y}}\cdot\frac{-1}{\sin^2{y}}\to-\infty$, protože když posunu sinusoidu o pi, tak je to to samé, jako bych ji překlopil.

#6 05. 03. 2013 12:42

domorodec_lk
Reputace:   

↑ Bati:

tak to jsem rád, že jsem na to přišel a že je to tedy v pořádku. alespoň předpokládám.

mohl bych ještě poprosit o radu s touto limitou? respektive s limitami tohoto typu. nějak na to nemohu přijít. předpokládám, že je to jednoduchý, ale nedaří se.

$\lim_{x\to\pi }\frac{x-\pi }{(sinx)^{3}}$

#7 05. 03. 2013 12:48

Bati

↑ domorodec_lk:
Možná jsi přehlídl ten můj předchozí příspěvek, ale obecný postup u takovýchto limit je takový, že buď rovnou ověříš předpoklady l'Hospitala a derivuješ, nebo si to právě nějakou jednoduchou substitucí převedeš na limitu v bodě nula, pro který máme všechny ty známé limity a nějak to upočítáš. To nemusí jít vždy - takový nejmenší protipříklad je limita $\lim_{x\to0}\frac{\sin{x}-x}{x^3}$. Takže pokud to vypadá složitě, je lepší rovnou derivovat, nebo použít Taylorovy rozvoje goniometrických funkcí, což bývá rychlejší.

#8 05. 03. 2013 12:49 — Editoval domorodec_lk (05. 03. 2013 12:51)

domorodec_lk
Reputace:   

↑ Bati:

substituce se zdá jako dobrý nápad. ale nějak jsem nepochopil, kde se potom vzalo $\frac{-y}{\sin^3{y}}$ to vznike tím posunutí o $\pi $? jestli ano, tak to si budu muset namalovat, abych si to ujasnil.

předchozí příspěvek jsem nepřehlíd. jen se můj delší dobu odesílal. prostě byl pomalejší

#9 05. 03. 2013 12:54 — Editoval Bati (05. 03. 2013 13:03)

Bati

↑ domorodec_lk:
Ano, ten mínus vznikne právě tím posunutím. Ať je to sinus nebo kosinus, obě funkce dělají stejné kopečky délky pí, akorát jeden kopeček je vždy nad osou a druhý pod osou, takže když to na nějakou stranu posunu o pí, tak se ty kopečky akorát prohodí - to znamená, že ta funkce se vynásobí mínusem. Takové úvahy je třeba dobře zvládat u těchto limit. Z obrázku, nebo z jednotkové kružnice je to vidět hned.
Ono vlastně ale takových úvah není moc - myslím, že si v pohodě vystačíš, když budeš znát následující věci:
$\sin(x+2k\pi)=\sin{x}\nl
\cos(x+2k\pi)=\cos{x}\nl
\sin(x\pm\pi)=-\sin{x}\nl
\cos(x\pm\pi)=-\cos{x}\nl
\sin(-x)=-\sin{x}\nl
\cos(-x)=\cos{x}\nl
\sin\(\frac{\pi}2-x\)=\cos{x}\nl
\cos\(\frac{\pi}2-x\)=\sin{x}
$

Plus všechny sčítací vzorce gon. fce a pro poloviční argumenty.

#10 05. 03. 2013 12:58

domorodec_lk
Reputace:   

↑ Bati:

takové úvahy bych zvládal, ale ještě je nedokážu tak rychle použít. pokud nemá ještě někdo něco, uzavřel bych téma jako vyřešené.

#11 05. 03. 2013 15:52

domorodec_lk
Reputace:   

↑ domorodec_lk:

měl bych ještě jeden upřesňující dotaz. jak se dospělo k tomuto? $\frac{-1}{\sin^2{y}}\to-\infty$

#12 05. 03. 2013 23:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ domorodec_lk:

Zdravím,

uvažovala bych limitu ${\sin^2{y}}$ zleva a zprava od 0 - co vychází? Děkuji.

#13 06. 03. 2013 06:42

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:

mno, v obou případech vychází mínus velikánské číslo, respektive $-\infty $ vůbec jsem si neuvědomil, že se uvažuje limita blížící se k nule.

jestli chápu správně, pro počítání limit, kde se $ \lim_{x\to\pi }$, lze místo $\pi$ uvažovat nulu? nebo uvažovat nulu teprve po provedení substituce. přiznám se, že kkonkrétně tyto případy mi nevycházejí správně.

#14 06. 03. 2013 16:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ domorodec_lk:

Zdravím,

ano - kolega Bati v ↑ příspěvku 5: nejdřív provedl substituci tak, aby se dál použit vzorec, po substituci nová proměnná $y$ se blíží 0.

jestli chápu správně, pro počítání limit, kde se $ \lim_{x\to\pi }$, lze místo $\pi$ uvažovat nulu? nebo uvažovat nulu teprve po provedení substituce.

určitě uvažovat 0 až po substituci - přesně "provést substituci tak", abys mohl vzorec použit "v plném rozsahu" (nejde použit pro $ \lim_{x\to\pi }$, ale pro $ \lim_{y\to 0 }$).

#15 07. 03. 2013 06:33

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:

včera večer jsem se ještě koukal na tu substituci a hledal jsem i na netu. Z toho co jsem se dočetl jsem si dovodil, že pokud substituji ve vzorci, musím stejným postupem substituovat$\lim_{x\to cislo}$

tedy příklad:
$\lim_{x\to2}  \frac{3x^{2} + 26}{3x^{2}-12}$
pokud se chci zbavit ${3x^{2}}$ pomocí substituce, udělal bych to takto:
substituce $y={3x^{2}}$
z toho plyne toto:
$\lim_{y\to12}  \frac{y + 26}{y-12}$

ta 12 pod lim se mi substituovala ze vzorce, který jsem nahradil substitucí, tedy:
$y={3x^{2}}=3\cdot 2^{2}=12$

je to jenom ukázka pochopení substituce. samozřejmě že při počítání této limity bych postupoval takto:
substituce $y={3x^{2}-12}$
$\lim_{y\to0}  \frac{y + 38}{y}$
a protože funkce není spojitá v bodě 0, počítal bych limitu zleva a zprava. a vyšlo by $\pm\infty $

#16 07. 03. 2013 09:34

Bati

↑ domorodec_lk:
Tady pozor. Sice jsi správně přišel na to, jak najít nový limitní bod po substituci, ale samotná substituce u limit obecně nefunguje. Nelze prostě vzít libovolnou část limity, která se v ní opakuje, a tu nahradit proměnnou, která konverguje ke stejnému bodu. Substituce v limitě je vlastně aplikace věty o limitě složené funkce a tato věta má nějaké předpoklady. Konkrétně je to podmínka (S) spojitosti vnější funkce v daném bodě, nebo druhá podmínka (P) že daného bodu vnitřní funkce nikdy nenabývá na nějakém prstencovém okolí. Pro lineární substituci a spoustu dalších je tato (P) podmínka automaticky splněna, takže to opravdu vypadá, jako bychom normálně substituovali, ale obecně to tak být nemusí.

Zápatí