Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 03. 2013 09:51 — Editoval domorodec_lk (05. 03. 2013 09:52)

domorodec_lk
Místo: Stráž pod Ralskem
Škola: FM TUL
Pozice: student
Reputace:   

limita s goniometrickou funkcí

ahoj všem.

mám limity s goniometrickou funkcí:
1. $\lim_{x\to0}(x^{-1}tg(\pi x))$
2. $\lim_{x\to\pi }\frac{x-\pi }{(sinx)^{3}}$

u toho prvního jsem postupoval takto:
$\lim_{x\to0}(x^{-1}tg(\pi x))\Rightarrow \frac{1}{x}\cdot \frac{tg(\pi x)}{1}\Rightarrow \frac{tg(\pi x)}{x}$

jak se zbaivt toho $\pi $? lze prostě jen tvrdit, že $\lim_{x\to0}\frac{tg}{x}=1$ a tudíž zbyde jen to $\pi $, nebo musím provést jinou operaci.

a u druhého případu si nevím rady vůbec. předně když se $\lim_{x\to\pi }$

• (téma jako vyřešené označil(a) domorodec_lk)

#2 05. 03. 2013 10:10

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: limita s goniometrickou funkcí

↑ domorodec_lk:

V obou případech pomůže l'Hospitalovo pravidlo

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 05. 03. 2013 11:17

domorodec_lk
Reputace:   

↑ domorodec_lk:

ještě mě napadlo použití substituce:$\lim_{x\to0}(x^{-1}tg(\pi x))\Rightarrow \frac{1}{x}\cdot \frac{tg(\pi x)}{1}\Rightarrow \frac{tg(\pi x)}{x}$

nejdříve bych limitu rozšířil: $\lim_{x\to0} \frac{tg(\pi x)}{x}\cdot \frac{\pi}{\pi} \Rightarrow \frac{\pi tg(\pi x)}{\pi x}$

a potom za${\pi x}$dosadím${x}$ a následně takto:
$\lim_{x\to0} \pi \frac{tgx}{x} \Rightarrow \pi \cdot 1\Rightarrow \pi$

#4 05. 03. 2013 12:29

Bati
Reputace:   192 

↑ domorodec_lk:
Ano, to je i podle mě mnohem lepší postup, než to derivovat - výsledek je vidět hned.

#5 05. 03. 2013 12:38

Bati

A ten druhý příklad lze také dělat substitucí $y=x-\pi$, potom tam vznikne $\frac{y}{\sin^3(y+\pi)}=\frac{-y}{\sin^3{y}}=\frac{1}{\frac{\sin{y}}{y}}\cdot\frac{-1}{\sin^2{y}}\to-\infty$, protože když posunu sinusoidu o pi, tak je to to samé, jako bych ji překlopil.

#6 05. 03. 2013 12:42

domorodec_lk
Reputace:   

↑ Bati:

tak to jsem rád, že jsem na to přišel a že je to tedy v pořádku. alespoň předpokládám.

mohl bych ještě poprosit o radu s touto limitou? respektive s limitami tohoto typu. nějak na to nemohu přijít. předpokládám, že je to jednoduchý, ale nedaří se.

$\lim_{x\to\pi }\frac{x-\pi }{(sinx)^{3}}$

#7 05. 03. 2013 12:48

Bati

↑ domorodec_lk:
Možná jsi přehlídl ten můj předchozí příspěvek, ale obecný postup u takovýchto limit je takový, že buď rovnou ověříš předpoklady l'Hospitala a derivuješ, nebo si to právě nějakou jednoduchou substitucí převedeš na limitu v bodě nula, pro který máme všechny ty známé limity a nějak to upočítáš. To nemusí jít vždy - takový nejmenší protipříklad je limita $\lim_{x\to0}\frac{\sin{x}-x}{x^3}$. Takže pokud to vypadá složitě, je lepší rovnou derivovat, nebo použít Taylorovy rozvoje goniometrických funkcí, což bývá rychlejší.

#8 05. 03. 2013 12:49 — Editoval domorodec_lk (05. 03. 2013 12:51)

domorodec_lk
Reputace:   

↑ Bati:

substituce se zdá jako dobrý nápad. ale nějak jsem nepochopil, kde se potom vzalo $\frac{-y}{\sin^3{y}}$ to vznike tím posunutí o $\pi $? jestli ano, tak to si budu muset namalovat, abych si to ujasnil.

předchozí příspěvek jsem nepřehlíd. jen se můj delší dobu odesílal. prostě byl pomalejší

#9 05. 03. 2013 12:54 — Editoval Bati (05. 03. 2013 13:03)

Bati

↑ domorodec_lk:
Ano, ten mínus vznikne právě tím posunutím. Ať je to sinus nebo kosinus, obě funkce dělají stejné kopečky délky pí, akorát jeden kopeček je vždy nad osou a druhý pod osou, takže když to na nějakou stranu posunu o pí, tak se ty kopečky akorát prohodí - to znamená, že ta funkce se vynásobí mínusem. Takové úvahy je třeba dobře zvládat u těchto limit. Z obrázku, nebo z jednotkové kružnice je to vidět hned.
Ono vlastně ale takových úvah není moc - myslím, že si v pohodě vystačíš, když budeš znát následující věci:
$\sin(x+2k\pi)=\sin{x}\nl
\cos(x+2k\pi)=\cos{x}\nl
\sin(x\pm\pi)=-\sin{x}\nl
\cos(x\pm\pi)=-\cos{x}\nl
\sin(-x)=-\sin{x}\nl
\cos(-x)=\cos{x}\nl
\sin\(\frac{\pi}2-x\)=\cos{x}\nl
\cos\(\frac{\pi}2-x\)=\sin{x}
$

Plus všechny sčítací vzorce gon. fce a pro poloviční argumenty.

#10 05. 03. 2013 12:58

domorodec_lk
Reputace:   

↑ Bati:

takové úvahy bych zvládal, ale ještě je nedokážu tak rychle použít. pokud nemá ještě někdo něco, uzavřel bych téma jako vyřešené.

#11 05. 03. 2013 15:52

domorodec_lk
Reputace:   

↑ domorodec_lk:

měl bych ještě jeden upřesňující dotaz. jak se dospělo k tomuto? $\frac{-1}{\sin^2{y}}\to-\infty$

#12 05. 03. 2013 23:01

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ domorodec_lk:

Zdravím,

uvažovala bych limitu ${\sin^2{y}}$ zleva a zprava od 0 - co vychází? Děkuji.

#13 06. 03. 2013 06:42

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:

mno, v obou případech vychází mínus velikánské číslo, respektive $-\infty $ vůbec jsem si neuvědomil, že se uvažuje limita blížící se k nule.

jestli chápu správně, pro počítání limit, kde se $ \lim_{x\to\pi }$, lze místo $\pi$ uvažovat nulu? nebo uvažovat nulu teprve po provedení substituce. přiznám se, že kkonkrétně tyto případy mi nevycházejí správně.

#14 06. 03. 2013 16:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ domorodec_lk:

Zdravím,

ano - kolega Bati v ↑ příspěvku 5: nejdřív provedl substituci tak, aby se dál použit vzorec, po substituci nová proměnná $y$ se blíží 0.

jestli chápu správně, pro počítání limit, kde se $ \lim_{x\to\pi }$, lze místo $\pi$ uvažovat nulu? nebo uvažovat nulu teprve po provedení substituce.

určitě uvažovat 0 až po substituci - přesně "provést substituci tak", abys mohl vzorec použit "v plném rozsahu" (nejde použit pro $ \lim_{x\to\pi }$, ale pro $ \lim_{y\to 0 }$).

#15 07. 03. 2013 06:33

domorodec_lk
Reputace:   

↑ jelena:

včera večer jsem se ještě koukal na tu substituci a hledal jsem i na netu. Z toho co jsem se dočetl jsem si dovodil, že pokud substituji ve vzorci, musím stejným postupem substituovat$\lim_{x\to cislo}$

tedy příklad:
$\lim_{x\to2}  \frac{3x^{2} + 26}{3x^{2}-12}$
pokud se chci zbavit ${3x^{2}}$ pomocí substituce, udělal bych to takto:
substituce $y={3x^{2}}$
z toho plyne toto:
$\lim_{y\to12}  \frac{y + 26}{y-12}$

ta 12 pod lim se mi substituovala ze vzorce, který jsem nahradil substitucí, tedy:
$y={3x^{2}}=3\cdot 2^{2}=12$

je to jenom ukázka pochopení substituce. samozřejmě že při počítání této limity bych postupoval takto:
substituce $y={3x^{2}-12}$
$\lim_{y\to0}  \frac{y + 38}{y}$
a protože funkce není spojitá v bodě 0, počítal bych limitu zleva a zprava. a vyšlo by $\pm\infty $

#16 07. 03. 2013 09:34

Bati

↑ domorodec_lk:
Tady pozor. Sice jsi správně přišel na to, jak najít nový limitní bod po substituci, ale samotná substituce u limit obecně nefunguje. Nelze prostě vzít libovolnou část limity, která se v ní opakuje, a tu nahradit proměnnou, která konverguje ke stejnému bodu. Substituce v limitě je vlastně aplikace věty o limitě složené funkce a tato věta má nějaké předpoklady. Konkrétně je to podmínka (S) spojitosti vnější funkce v daném bodě, nebo druhá podmínka (P) že daného bodu vnitřní funkce nikdy nenabývá na nějakém prstencovém okolí. Pro lineární substituci a spoustu dalších je tato (P) podmínka automaticky splněna, takže to opravdu vypadá, jako bychom normálně substituovali, ale obecně to tak být nemusí.

Zápatí