Slovní úlohy pro 4. třídu učebnice Matematika prodos 2.díl strana 50 cv. 2
V novinovém stánku je průměrný denní obrat 9700 Kč. V sobotu bývá obrat o 500 Kč menší. Jaký obrat bývá ve stánku v sobotu? Jaký obrat bývá ve stánku za celý týden, je-li v neděli zavřeno. Celkem počítám 6 * 9700 = 58200. Ale nějak se zamotávám do soboty a ne a ne se vzpamatovat. Obrat v sobotu je o 500 menší než průměrný obrat, nebo skutečný? Pomoc prosím...
Díky, také jsem to zpočátku takto zkoušel, ale pak mne mátlo slovo průměrný. A hledal záludnosti
po - 9800
út - 9800
St - 9800
čt - 9800
pá - 9800
so 9300
cekem 58300 a ne a ne se vzpamatovat. Mate mne formulace úlohy, chudáci děti. moc děkuji.
vikiki napsal(a):
Díky, také jsem to zpočátku takto zkoušel, ale pak mne mátlo slovo průměrný. A hledal záludnosti
po - 9800
út - 9800
St - 9800
čt - 9800
pá - 9800
so 9300
cekem 58300 a ne a ne se vzpamatovat. Mate mne formulace úlohy, chudáci děti. moc děkuji.
V zadání máte průměrný denní obrat 9700 a píšete 9800. Tudíž v sobotu bude při zadání 9700 obrat 9200.
Tak, jak píše ((:-))
Zdravím v tématu,
počítala bych "obrat za týden" jako kolega ↑ vikiki: 6*9700,- jelikož průměrná hodnota již zahrnuje horší obrat v sobotu, ale také lepší obrat ve středu (nebo jiný den, kdy vychází TV příloha).
Obratem rozumím celkové tržby ve stánku. jelikož je to nějaká učebnice, co má přibližovat realitu, potom je možné, že v učebnici pojem byl vysvětlen.
↑ ((:-)):
Zdravím, Dano,
to určitě ano, můžeme okomentovat tržby za každý den, včetně specifických situací ve svátek apod. Z údaje "průměrný denní obrat" to nepoznáme, zda počítali za celý rok z fondu 365, nebo za rok po odečtení neděl (jen), protože přesně vědí, že neotevřou.
V tomto případě bychom ale diskutovali, zda příjem za týden budeme počítat "denní průměr"*7 nebo "denní průměr"*6. V každém případě nebudeme počítat *5+jeden konkrétní den.
To v úloze chybí, stejně jako chybí "V sobotu bývá obrat o 500 Kč menší oproti průměru". Knihu jsem neviděla, tedy těžko posoudím, zda v předchozích kapitolách je uvedeno něco konkrétního k výpočtu - to snad autor tématu může upřesnit.
Jinak klepla jsem na první RVP z Google - ve 4. třídě požadovaný aparát máji + práci se statistikou máji zahrnutou. Doma mám jen starší učebnice za 4. třídu ZŠ - v kapitole "násobení a dělení přirozeným číslem v oboru do 10000" úlohy takového typu máji, stejně tak, jako ve sbírce úloh pro 5. třídu (vč. opakování za 4. třídu).
Pojem "obrat" je zde velmi nevhodný - je jasně dán pro účely účetnictví a pro potřeby různých zařazení podnikatelské jednotky (a celkem nesnadné použití). Tedy otázka pro autora knihy a pro učitele, co tu knihu používá - zda úlohu zkontrolovali na srozumitelnost a jednoznačnost. Ale řekla bych, že text "V roce 1987 byl 163 organizacím v ČSFR uložena pokuta za znečišťování ovzduší..." je pro žáka 5. třídy také nepříliš srozumitelný, o problémech репетитора ani nemluvím :-)
↑ ((:-)):
děkuji, u nás prodejna Neoluxoru je, pokud učebnice bude, tak ji alespoň prohlédnu.
Mám dojem, že autor tématu není žák 4. třídy a proto i váhá nad správným použitím slova "průměrný". Rovnici bych v této úloze nenašla.
RVP je RVP - kopa slov, pod ktorými si každý predstaví to, čo on chce.
:-) například rodič při přečtení RVP si představuje, že vezme svůj nepříliš kvalitní materiál (teď jsem s materiálem řešila systém přípravy do zeměpisu) a pošle ho do tak slibného procesu a domu dojde materiál zkvalitněný. Navíc za RVP je hodně času a práce, tedy nepředpokládám, že by autor vložil pouze směs slov.
Je to trochu podobné úlohám o zmesiach, ktoré Ti dvíhajú adrenalín, lebo miesto hmotnostných percent sú uvedené objemové percentá, ktoré sa z hľadiska reálu k úlohám nehodia.
adrenalin mi to určitě nezvedá, dokonce z pohledu reálu (vzhledem k přesnosti reálných úloh - příprava nálevu na zavařování okurek např.) je celkem jedno jaká % jsou použitá. Není to v souladu s definici, mně osobně by stačilo, kdyby paní učitelka (učí M-Ch) k sbírce úloh přidala poznámku, že v těchto úlohách zanedbáváme různé hustoty roztoků apod. - budu informovat, jak pochodím s mailem.
Zdravím v tématu,
doplním, že v naších obchodech taková kniha není, jen taková pro 1-3 třídu (jsou v ni např. rozbory hospodaření soukromé podnikatelky - náklady, výnosy apod. jinak přiměřeně - o hospodaření s kapesným atd.) Ale já bych neuměla posoudit přiměřenost pro použití. Ale konec konců i v historických učebnicích nacházíme praktické úlohy přiměřené stavu ekonomického vývoje příslušného období.
Pokud se nám neozve autor tématu (nebo někdo, kdo knihu viděl), tak se nedozvíme, zda pojem "obrat" byl rozepsán a zda byla naznačena technika výpočtu), potom bychom mohli oslovit prvního autora učebnice.
↑ Cheop:
no my v Opavě tomu také tak říkáme - ↑ příspěvek 6: (a myslíme, že se opět blíží konec března no atd.) Zdravím.