Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím někoho šikovného o radu, v tomto:
Zkouška má 20 otázek z nichž se losují 2. Josef se naučil prvních 7. Jaká je pravděpodobnost jevu, že aspoň jednu otázku bude umět?
,
,
, 
Může mi někdo vysvětlit, těch 190 ?
Děkuji
↑ zdenek1:
Omlouvám se, ale pořád to nějak nechápu. Můžu ještě poprosit, jak mám přijít na ten zbytek? Předem díky.
Ahoj ↑ Cesnek:,
ako píše kolega Zdenek, všetkých možností je
.
Ide o výpočet kombinačných čísel. Je možné postupovať podľa vzorca s faktoriálmi
, alebo "prakticky":
v čitateli začneš s tým n, násobíš o jedna menším, a tak pokračuješ dovtedy, kým v čitateli nebudeš mať k činiteľov; no a v menovateli delíš k! (v našom prípade 2!=2).
Keď bude výpočet kombinačných čísel jasný, povieme si aj ďalej k tomuto príkladu... OK?
Arabela, když dosadím do vzorce:
tak to je:
vychází mi:190 , už chápu. Vychází mi to i s tím druhým výpočtem tj. 20 * 19 / 2. Ale nevím, jak logicky přijít na těch 78.
Vypočíst to už není tak těžké, ale logicky přijít na to, co dosadit je horší. :-(
↑ Cesnek:OK...
Takže ideme na toho čitaleľa. Treba si uvedomiť, že k výsledku sa môžeme dopracovať PRIAMO alebo NEPRIAMO.
Ten Tvoj výpočet je nepriamy, ale ja uvediem oba.
a) PRIAMO
n... počet všetkých možností (v našom prípade počet všetkých neusporiadaných dvojíc vyberaných z 20 prvkov)
m... počet priaznivých možností; v našom prípade ide o to, vedieť aspoň jednu z otázok - čo znamená vedieť práve jednu alebo práve dve otázky
b) NEPRIAMO
Skúmajme "doplnkovú" pravdepodobnosť - t.j. namiesto javu "aspoň jednu bude vedieť" skúmajme opačný jav "žiadnu nebude vedieť)