Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ simonav:,
ak to správne chápem, tak je to iba rafinovane vyjadrené, že C-B je smerovým vektorom priamky prechádzajúcej bodom A...
EDIT:
Vlastne - môže to mať ešte aj iné riešenie...
Takže poďme na to pekne po poriadku. Hľadajme rovnicu priamky p v tvare
.
Keďže priamka prechádza bodom A, jeho súradnice musia vyhovieť jej rovnici - takže musí platiť:
,
to je prvý vzťah medzi a, b, c.
Ďalší dostaneme z pomienky o vzdialenostiach:

,
to je ďalší vzťah medzi a, b, c.
Teraz využijeme vlastnosť absolútnej hodnoty reálneho čísla:
.
Takže môže nastať:
a) -4a-2b+c=2a+4b+c
alebo
b) 2a+4b+c=4a+2b-c.
V prípade a) dostávame a=-b a dosadením do prvého vzťahu medzi a, b, c máme c=10a.
Zvoľme a=1, potom b=-1,c=10
a rovnica priamky je
p... x-y+10=0
(to bude tá priamka prechádzajúca bodom A, rovnobežná s BC).
V prípade b) máme a-b-c=0, po "konfrontácii s prvým vzťahom dostávame a=3b.
Zvoľme b=1, dostaneme a=3, c=a-b=2. Rovnica priamky
p'... 3x+y+2=0
(ide o priamku prechádzajúcu stredom úsečky BC - ďakujem kolegovi vankovi za upozornenie na túto možnosť).
Máme teda dve riešenia a istotu, že viac ich nie je...:)
Čo povieš?
↑ Arabela:
dobry den, dakujem pekne za reakciu, ja som ratala zatial iba z moznostou priamky rovnobeznej s BC a prechadzajucou a...dostala som sa k rovnakej rovnici pre priamku..rozumiem aj vasmu druhemu rieseniu..problem vsak nastal vtedy, ked ste pouzili vektory..bohuzial..je to tema ktoru sme zamerne vynechali..lebo sa nenachadza v cielovych poziadavkach na maturitu pre tento rok..takze mi je ten postup c.2 trosku nejasny..
a este raz dakujem pekne
↑ Arabela:
aj napriek tomu ze sme vektory nemali som to skusila tak ze som si nasla stred BC, S(-1,1) a teda priamka ma prechadzat bodom A ...(-3,7)...z tychto dvoch bodom som potom dostala rovnicu priamky y=-3x-2..co je rovnaky vysledok ako vas...:)
↑ simonav:
Ako sa vám podarilo odvodiť rovnicu priamku, vzťah pre vzdialenosť bodu od priamky a v podstate všetko ostatné bez vektorov ?
↑ BakyX:
v prvom pripade, ked hladam priamku rovnobeznu s BC a zaroven prechadzajucu bodom A
som vchadzala zo suradnic bodov...B (-4,-2), C(2,4) smernicovy tvar rovnice:
y=kx+q , y=kx+q...do oboch rovnic som si dosadila suradnice bodov a riesila sustavu rovnic.. z ktorej mi vysli nasledne k a q ...teda aj rovnica priamky BC
hladala som vsak priamku rovnobeznu s BC a prechadzajucu bodom A,,,co znamena ze ma rovnaku smernicu k ...
teda bola potreba iba vypocitat q (y,x,k, pozname)...
a tak mi teda vysla rovnica pre priamku, kt, je rovnobezna s BC a zaroven prechadza bodom A...
druhu priamku som hladala velmi podobne...najskor som si zistila suradnice stredu BC...
Xs=(xA+xB)/2
Ys=(ya+yB)/2
a potom uz iba rovnica priamky, ktora prechadza bodom S a bodom A..
rovnice priamok mi vysli rovnako..tak snad dufam ze aj tento postup je spravny
Ahoj ↑ simonav:,
som veľmi rada, že si sa s úlohou sama "popasovala" a dopracovala sa k správnym výsledkom. Bolo šikovné hľadať rovnice priamok v smernicovom tvare, kvôli jednoznačnosti určenia hodnôt k, q (ja som hľadala a, b, c zo všeobecného tvaru a tých trojíc je vlastne nekonečne veľa - preto tie dodatočné voľby niektorých hodnôt z mojej strany). Iba poznamenávam, že môj postup by viedol k riešeniu aj v prípade, že by hľadfaná priamka smernicu nemala (bola by rovnobežná s osou y)...:)
Ale OK, šikulka! ...:)