Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2013 00:12

perwin
Reputace:   

Vlastnosti k úsečce rovnoběžné se základnou trojúhelníku

Dobrý den,
nejprve mám zde takovýto náčrtek rovnoramenného trojúhelníku:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/56335_nacrt.png
Mám zde vždy délku vodorovné úsečky a délku k ní patřící svislé úsečky (výšky).
Například pro bod O (záměrně O jako nula) by byla pro úsečku s nulovou délkou v tomto bodě výška v(0) dlouhá jako celá výška trojúhelníku. A pro úsečku |PQ| - tedy základnu - by byla výška v(|PQ|) nulové délky.
Moje otázka zní takto: Existuje nějaká spojitost mezi zmenšující/zvětšující se vodorovnou úsečkou a k ní přilehlou výškou? Protože podle mě by tam měla platit jakási nepřímá úměrnost, či něco podobného.
Platila by nějaká podobná spojitost úseček i v případě, že by tento trojúhelník měl libovolné délky stran a velikosti úhlů?
A za další, pokud bych znal úhly tohoto rovnoramenného trojúhelníku, bylo by možné nějakým způsobem vypočítat k zadané vodorovné úsečce délku její výšky? Kdybych například úsečku c měl dlouhou 10 cm, dokázal bych z ní vypočítat její výšku, jestliže délka základny by byla třeba 20 cm a úhly při základně by měli velikost 45°? Platilo by v tomto případě, že úsečka c se nachází v polovině výšky trojúhelníku?
Takovéto otázky mě už dlouho trápí, jelikož na ně nejsem schopný sám najít odpověď...
Děkuji mnohokrát za odpovědi.

#2 11. 03. 2013 11:00 — Editoval Cheop (11. 03. 2013 11:24)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Re: Vlastnosti k úsečce rovnoběžné se základnou trojúhelníku

↑ perwin:
Délka té úsečky závisí:
1) na velikosti úhlu, který svírá rameno se základnou rovnoramenného trojúhelníku (alfa)
2) na délce základny (PQ) = z
Při výšce v bude délka hledané úsečky (u):

$u=z-\frac{2v}{\textrm{tg}\,\alpha}$
Dále musí platit:
$z\,\ge\,\frac{2v}{\textrm{tg}\,\alpha}$

Nikdo není dokonalý

#3 11. 03. 2013 11:19

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Re: Vlastnosti k úsečce rovnoběžné se základnou trojúhelníku

Zdravim,

Moje otázka zní takto: Existuje nějaká spojitost mezi zmenšující/zvětšující se vodorovnou úsečkou a k ní přilehlou výškou? Protože podle mě by tam měla platit jakási nepřímá úměrnost, či něco podobného.

Ano, existuje zavislost mezi vodorovnou useckou a k ni prilehlou vyskou. Ta zavislost je mozna lepe videt, kdyz se nedivame na "spodni cast" vysky, ale naopak na jeji "horni cast" (oznacim $w_a$)

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/95695_forum17.PNG

Intuitivne by melo byt jasne, ze "cim vetsi je $a$, tim vetsi je $w_a$". Skutecne je $w_a=\textrm{konstanta}\cdot a$. Tim uz snadno odhalime i zavislost tve $v(a)$. Je totiz
$v(a)=v(|PQ|)-w_a = v(|PQ|)-\textrm{konstanta}\cdot a = \textrm{pevné číslo} - \textrm{konstanta}\cdot a$
Z toho se da i predstavit, jak presne v(a) zavisi na a (napriklad se da nakreslit graf).

Platila by nějaká podobná spojitost úseček i v případě, že by tento trojúhelník měl libovolné délky stran a velikosti úhlů?

Ano, platila. Klicova vlastnost je podobnost trojuhelniku (to je zase lepe videt, divame-li se na $w_a$ misto $v(a)$). Konkretni tvar trojuhelniku nehraje az takovou roli.

A za další, pokud bych znal úhly tohoto rovnoramenného trojúhelníku, bylo by možné nějakým způsobem vypočítat k zadané vodorovné úsečce délku její výšky?

Ano, je to mozne, pokud zname i rozmery puvodniho trojuhelnika. Jelikoz mame
$v(a)=v(|PQ|)-\textrm{konstanta}\cdot a$,
jde o to znat $v(|PQ|)$ a v zavislosti na uhlech trojuhelnika zjistit to cislo $\textrm{konstanta}$. Oboji se da udelat, zname-li alespon jednu stranu a alespon jeden uhel. Pouziji se k tomu tzv. goniometricke funkce. Znas?

Kdybych například úsečku c měl dlouhou 10 cm, dokázal bych z ní vypočítat její výšku, jestliže délka základny by byla třeba 20 cm a úhly při základně by měli velikost 45°? Platilo by v tomto případě, že úsečka c se nachází v polovině výšky trojúhelníku?

Ano, dokazal bys to. V tomto pripade opravdu bude platit, ze usecka c se bude nachazet v polovine vysky  trojuhelnika (dokonce ma nazev - stredni pricka). Usecka polovicni nez strana PQ bude v polovine vysky trojuhelnika dokonce vzdy, at jsou rozmery a uhly trojuhelnika jakekoliv.

Tvoje uvaha se da i rozsirit: Usecka c trikrat kratsi nez PQ bude ve dvou tretinach vysky trojuhelnika (bliz bodu O). Podobne usecka c petkrat kratsi nez PQ bude ve ctyrech petinach vysky trojuhelnika atd.

Pokud nad podobnymi vecmi rad premyslis, doporucuji navstivit stranky Pikomatu, nebo i stranky MKS. Mohly by te zajimat.

Znate videa a ucebnici?

Zápatí