Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám následující integrál:
Vím, že existují dvě metody jak na něj jít. Lze spravit substituci x=tan(t), a také je možné jít přes per partes. Já bych preferoval metodu s per partes, ale vůbec nerozumím, jak se tak mám dostat do lepší situace - přes per partes se ve jmenovateli mocnina ještě zvýší.
Poradí někdo prosím? Předem děkuji za odpověď.
Zdravím.
Zkus integerand rozložit na součin parciálnách zlomků (viz též heslo "Integrace racionálních funkcí"),
to povede k cíli zcela jistě. (TOTO BERU ZPĚT)
Možná že by bylo zajímavé zkusit substituci
.
↑ Rumburak:
Obávám se, že parciální zlomy k cíli nepovedou, protože to už parciální zlomek je.
↑ Rumburak:
Díky za odpověď, ale nebude rozklad na parciální zlomky vypadat takto:
? Takže bych se nikam nedostal.
↑ martisek:
Díky, to vypadá slibně :) Hned co se dostanu domů, zkusím dopočítat a napíšu sem.
↑ martisek:
Jasně, nechal jsem se zmást tím, že čitatel zlomku je konstanta a ne polynom 1. stupně (jak se formálně uvádí ve vzorcích).
Děkuji za upozornění.
↑ Akcope:
Jsem opět zde. Napadlo mě ještě něco k vyzkoušení - taková nějaká inverzně univerzální substituce :-)
Teď jsem si všiml, že něco takového bylo vlastně už v nápovědě k zadání, takže jsem objevil Ameriku. Ale když už jsem to vysázel, tak to tady nechám...
↑ martisek:
Znovu děkuji - Tento postup jsem zkoušel, ale vždy se zaseknu na prvním kroku po substituci - možná to zní stupidně, ale nedovedu si představit, co se děje v místě kde jsou napsané ty tři tečky a jak se to dostalo na cos^2. Dost se stydím, jelikož WolframAlpha, MAW, můj cvičící i vy jste tenhle krok přeskočili, takže je mi jasné, že se jedná o něco absolutně triviálního. Nicméně na to zaboha nemohu přijít. Kdyby mi toto bylo objasněno, zajisté by to vyřešilo můj problém.
Stránky: 1