Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 03. 2013 17:50

Xaraso
Škola: FMFI UK AIN
Pozice: student
Reputace:   

príklad z maturity

Zdravím, máme zadanú f a máme zistiť či rastie na celom svojom definičnom obore $f(x):y=\frac{x+1}{x}$ http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%2F%28x%2B1%29  tak rastie alebo nerastie na celom D(f) ? Lebo argument za je typu že sa rátajú len dané intervaly na ktorých je rastúca, argument proti že funkcia nespĺňa podmienku o rastúcej funkcii (v čo dúfam ja :D).

#2 14. 03. 2013 18:09 — Editoval vanok (14. 03. 2013 18:11)

vanok
Reputace:   742 

Re: príklad z maturity

Ahoj, ↑ Xaraso:
Tvoja funkcia splna na jej definicnom obore
$y=1+ \frac 1x$
A teraz, co mozes povedat, o funkcii, g, definovanej vzorcom $g(x)=\frac 1x$?

POZOR, funkciu co si pozeral na WA je ina ako pises.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 14. 03. 2013 18:15

Xaraso
Reputace:   

↑ vanok:Ahoj, nerastie na celom D(f), ale prepáč malo to byť tak ako vo wolframe.

#4 14. 03. 2013 19:06

Xaraso
Reputace:   

Tak skúsme na to nejak príjsť, lebo tento príklad ma dosť zaujíma. Jediný, ktorý mi nevyšiel a nechápem riešenie stále (ak má byť rastúca na celom D(f))

1.Definičný obor alebo obor definície (zriedkavo: obor alebo doména) zobrazenia (teda funkcie) sú všetky prvky množiny, z ktorej sa zobrazuje. D(fx) je $R-\{-1\}$

2.Jedná sa o lineárnu lomenú funkciu. s parametrami : $a=1, b=0, c=1, d=1$

3.Rastúca funkcia je funkcia f(x), pri ktorej pre každé x1 < x2 z definičného oboru funkcie platí f(x1) < f(x2).

4.Pro ad-bc>0 (ad>bc) se jedná o hyperbolu rostoucí na intervalech $(-\infty;\frac{-d}{c}) a (\frac{-d}{c};\infty)$

Takže ak tvrdenie 4 je nadradené nad tvrdením 3 správne by malo byť  že je rastúca na celom D(f).

Ak je tvrdenie 3 nadradené nad tvrdením 4 správne by malo byť že na celom D(f) nie je rastúca.

Ak sú v rovnosti malo by platiť tvrdenie 3 ?
Existuje také číslo ktoré popiera tvrdenie, 3 naopak neexistuje také číslo ktoré vyvracia tvrdenie 4 takže ?

#5 14. 03. 2013 19:24

Arabela
Reputace:   181 
Web

Ahoj ↑ Xaraso:,
naozaj, lineárna lomená funkcia nie je rastúca (ani klesajúca) na celom svojom definičnom obore; ľahko sa nájde protipríklad. Ja zaujímavé, že pred pár rokmi sa v niektorých príručkách (napríklad prípravy na VŠ) uvádzali tieto chybné výsledky, že lineárna lomená funkcia je rastúca na celom svojom definičnom obore (na zjednotení príslušných intervalov), ale myslím, že v súčasnostri je to už vo všetjých relevantných príručkách správne (je rastúca, resp. klesajúca na tom a tom intervale, a ešte na tom a tom, ale nie na celom D(f)).

server.gphmi.sk/~domanyov

#6 14. 03. 2013 19:30

Xaraso
Reputace:   

↑ Arabela:Dobrý deň, ani neviete ako ste mi zlepšili náladu :) Môžem sa ešte, spýtať jednu vec? Neviem to nikde na internete nájsť, aká je definícia pre termín "rastúca na celom definičnom obore".

#7 14. 03. 2013 19:33

Arabela
Web

↑ Xaraso:
funkcia f(x) je rastúca na D(f) $\Leftrightarrow $
$(\forall x_{1},x_{2}\in D(f): x_{1}<x_{2}\Rightarrow f(x_{1})<f(x_{2}))$

#8 14. 03. 2013 19:35

Xaraso
Reputace:   

↑ Arabela:Takže obyčajná poučka o raste funkcie, dobre ďakujem. :)

#9 14. 03. 2013 19:45

Arabela
Web

↑ Xaraso:
áno, presne tak. No a nie je ťažko zvoliť v prípade konkrétnej lineárnej lomenej funkcie, ktorá je napr. rastúca na oboch "podintervaloch" svojho  definičného oboru také  x1, x2, že x1<x2 a súčasne f(x1)>=f(x2).
Obdobne s klesajúcou na podintervaloch.

#10 14. 03. 2013 20:25 — Editoval vanok (15. 03. 2013 09:04)

vanok

Poznamka: normalne pojem rastucej, klesajucej funkcie sa definuje na usporiadanej mnozine. Ale sa mozeme stretnut s funkciamy co su take len na urcitych  podintervaloch ich definicneho oboru.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#11 14. 03. 2013 23:28

brodzko
Reputace:   
Web

Zdravím,

ja som zas vychádzal z vety:

Ak f'(x) > 0 pre všetky x z (a;b) potom f(x) ja na (a;b) rastúca.

Z tohto mi vychádza že x/(x+1) je rastúca na celom D(f) pretože f'(x) = 1/(x+1)^2 > 0 pre všetky x. Ale argumentácia proti tomu že je rastúca na celom D(f) mi tiež príde logická. Niekto mi s tým prosím pomôžte, lebo sa dostanem do matematickej krízy (dospieť k dvom protikladným záverom nie je v matematike zdravé :D)

Vďaka :)

Nezabudnite navštíviť MatPhys - môj blog o teórii a myšlienkach z matematiky a fyziky.

#12 14. 03. 2013 23:42

Arabela
Web

↑ brodzko:
ba čo viac, ak si dobre spomínam, tá veta o monotónnosti znela nejako tak, že ak f'(x) je kladná na otvorenom intervale (a,b), potom je funkcia rastúca na uzavrertom <a,b>!
Kríza ako hrom!
Ale zase... hmm...
Tá derivácia je kladná nie pre všetky x, ale pre všetky x rôzne od -1...takže je kladná na (-nekonečno;-1), aj na (-1; nekonečno). To znamená, že je rastúca na (-nekonečno;-1) a je rastúca aj na (-1; nekonečno)
(z pochopiteľných dôvodov ostali intervaly otvorené; -1 nepatrí do def. oboru).
Takže je vlastne všetko v poriadku. Rastie na jednom, rastie aj na druhom, ale nerastie na ich zjednorení...

#13 15. 03. 2013 00:02

brodzko
Reputace:   
Web

Prečoby nie? ani v tom zjednotení predsa -1 nie je!

Na druhej strane, pred malou chvíľou v osvecujúcom čase strávenom na WC mi napadlo, či tá veta nepredpokladá spojitosť funkcie na celom (a;b) ? Potom by teda nemusela platiť.

Alebo je to ešte nejako inak? :)

Nezabudnite navštíviť MatPhys - môj blog o teórii a myšlienkach z matematiky a fyziky.

#14 15. 03. 2013 08:01

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ brodzko:
Není to jinak.

vyjdem-li z tvé věty Ak f'(x) > 0 pre všetky x z (a;b) potom f(x) ja na (a;b) rastúca.
tak Rastie na jednom, rastie aj na druhom, ale nerastie na ich zjednorení...
protože pro $(-\infty;\infty)$ není splněna podmínka věty (derivace není
na celém $\mathbb R$ kladná - totiž právě v "mínus jedničce")

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#15 15. 03. 2013 08:29

brodzko
Reputace:   
Web

V tom je ten problém: -1 predsa nie je ani v tom zjednotení. Je to problematické na predstavu :) Ale už rozumiem prečo z tejto vety nemôžem vychádzať, mne na teste úplne uniklo, že musí byť spojitá. F*ck :D

Mimochodom, aj rôzne zdroje sa rôznia v názore na túto problematiku. Stretol som sa už aj s tvrdeniami že je lin. lomená f-cia monotónna na celom D(f), aj na variante bez zjednotenia. To isté napr. pre f-cie tg(x), cotg(x).

My stredoškoláci to máme ťažké :D

#16 15. 03. 2013 09:22

vanok

↑ brodzko:,
Mas uplne pravdu, ze mozu byt na internete a aj inde nepravdive informacie. 
Inac, je dolezite, vzdy vediet, ako je dana nejaka funkcia, co mas "studovat" a velmi pozorne citat text cvicenia.
Priklad:
$[3;4] \rightarrow R:x \rightarrow\frac 1x$
a
$R \rightarrow R:x \rightarrow\frac 1x$
su dve rozne funkcie.

Srdecne Vanok

#17 15. 03. 2013 09:39

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ brodzko:

Ahoj.  Věta

"Ak f'(x) > 0 pre všetky x z (a;b) potom f(x) ja na (a;b) rastúca. "

platí, ale podstatnou roli v ní hraje skutečnost, že (a;b) je INTERVAL, zatímco D(f) u lineární lomené funkce f intervalem NENÍ.

#18 15. 03. 2013 10:10

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Arabela:

Ahoj.  Věta

ak f'(x) je kladná na otvorenom intervale (a,b), potom je funkcia f  rastúca na uzavrertom <a,b>!

neplatí.

Platila by, pokud bychom doplnili předpoklad, že funkce f je v krajních bodech intervalu <a, b> spojitá
(v a zprava,  v b zleva).

#19 15. 03. 2013 12:42

Arabela
Web

↑ Rumburak:
Ďakujem za upresnenie.

#20 15. 03. 2013 14:10

brodzko
Reputace:   
Web

Vďaka, problém je teda vyriešený - tak ako som povedal, zabudol som na predpoklad, že f-cia musí byť spojitá :) Vďaka za pomoc.

Zápatí