Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, máme zadanú f a máme zistiť či rastie na celom svojom definičnom obore
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%2F%28x%2B1%29 tak rastie alebo nerastie na celom D(f) ? Lebo argument za je typu že sa rátajú len dané intervaly na ktorých je rastúca, argument proti že funkcia nespĺňa podmienku o rastúcej funkcii (v čo dúfam ja :D).
Ahoj, ↑ Xaraso:
Tvoja funkcia splna na jej definicnom obore
A teraz, co mozes povedat, o funkcii, g, definovanej vzorcom
?
POZOR, funkciu co si pozeral na WA je ina ako pises.
Tak skúsme na to nejak príjsť, lebo tento príklad ma dosť zaujíma. Jediný, ktorý mi nevyšiel a nechápem riešenie stále (ak má byť rastúca na celom D(f))
1.Definičný obor alebo obor definície (zriedkavo: obor alebo doména) zobrazenia (teda funkcie) sú všetky prvky množiny, z ktorej sa zobrazuje. D(fx) je 
2.Jedná sa o lineárnu lomenú funkciu. s parametrami : 
3.Rastúca funkcia je funkcia f(x), pri ktorej pre každé x1 < x2 z definičného oboru funkcie platí f(x1) < f(x2).
4.Pro ad-bc>0 (ad>bc) se jedná o hyperbolu rostoucí na intervalech 
Takže ak tvrdenie 4 je nadradené nad tvrdením 3 správne by malo byť že je rastúca na celom D(f).
Ak je tvrdenie 3 nadradené nad tvrdením 4 správne by malo byť že na celom D(f) nie je rastúca.
Ak sú v rovnosti malo by platiť tvrdenie 3 ?
Existuje také číslo ktoré popiera tvrdenie, 3 naopak neexistuje také číslo ktoré vyvracia tvrdenie 4 takže ?
Ahoj ↑ Xaraso:,
naozaj, lineárna lomená funkcia nie je rastúca (ani klesajúca) na celom svojom definičnom obore; ľahko sa nájde protipríklad. Ja zaujímavé, že pred pár rokmi sa v niektorých príručkách (napríklad prípravy na VŠ) uvádzali tieto chybné výsledky, že lineárna lomená funkcia je rastúca na celom svojom definičnom obore (na zjednotení príslušných intervalov), ale myslím, že v súčasnostri je to už vo všetjých relevantných príručkách správne (je rastúca, resp. klesajúca na tom a tom intervale, a ešte na tom a tom, ale nie na celom D(f)).
↑ Arabela:Dobrý deň, ani neviete ako ste mi zlepšili náladu :) Môžem sa ešte, spýtať jednu vec? Neviem to nikde na internete nájsť, aká je definícia pre termín "rastúca na celom definičnom obore".
↑ Xaraso:
áno, presne tak. No a nie je ťažko zvoliť v prípade konkrétnej lineárnej lomenej funkcie, ktorá je napr. rastúca na oboch "podintervaloch" svojho definičného oboru také x1, x2, že x1<x2 a súčasne f(x1)>=f(x2).
Obdobne s klesajúcou na podintervaloch.
Poznamka: normalne pojem rastucej, klesajucej funkcie sa definuje na usporiadanej mnozine. Ale sa mozeme stretnut s funkciamy co su take len na urcitych podintervaloch ich definicneho oboru.
Zdravím,
ja som zas vychádzal z vety:
Ak f'(x) > 0 pre všetky x z (a;b) potom f(x) ja na (a;b) rastúca.
Z tohto mi vychádza že x/(x+1) je rastúca na celom D(f) pretože f'(x) = 1/(x+1)^2 > 0 pre všetky x. Ale argumentácia proti tomu že je rastúca na celom D(f) mi tiež príde logická. Niekto mi s tým prosím pomôžte, lebo sa dostanem do matematickej krízy (dospieť k dvom protikladným záverom nie je v matematike zdravé :D)
Vďaka :)
↑ brodzko:
ba čo viac, ak si dobre spomínam, tá veta o monotónnosti znela nejako tak, že ak f'(x) je kladná na otvorenom intervale (a,b), potom je funkcia rastúca na uzavrertom <a,b>!
Kríza ako hrom!
Ale zase... hmm...
Tá derivácia je kladná nie pre všetky x, ale pre všetky x rôzne od -1...takže je kladná na (-nekonečno;-1), aj na (-1; nekonečno). To znamená, že je rastúca na (-nekonečno;-1) a je rastúca aj na (-1; nekonečno)
(z pochopiteľných dôvodov ostali intervaly otvorené; -1 nepatrí do def. oboru).
Takže je vlastne všetko v poriadku. Rastie na jednom, rastie aj na druhom, ale nerastie na ich zjednorení...
Prečoby nie? ani v tom zjednotení predsa -1 nie je!
Na druhej strane, pred malou chvíľou v osvecujúcom čase strávenom na WC mi napadlo, či tá veta nepredpokladá spojitosť funkcie na celom (a;b) ? Potom by teda nemusela platiť.
Alebo je to ešte nejako inak? :)
↑ brodzko:
Není to jinak.
vyjdem-li z tvé věty Ak f'(x) > 0 pre všetky x z (a;b) potom f(x) ja na (a;b) rastúca.
tak Rastie na jednom, rastie aj na druhom, ale nerastie na ich zjednorení...
protože pro
není splněna podmínka věty (derivace není
na celém
kladná - totiž právě v "mínus jedničce")
V tom je ten problém: -1 predsa nie je ani v tom zjednotení. Je to problematické na predstavu :) Ale už rozumiem prečo z tejto vety nemôžem vychádzať, mne na teste úplne uniklo, že musí byť spojitá. F*ck :D
Mimochodom, aj rôzne zdroje sa rôznia v názore na túto problematiku. Stretol som sa už aj s tvrdeniami že je lin. lomená f-cia monotónna na celom D(f), aj na variante bez zjednotenia. To isté napr. pre f-cie tg(x), cotg(x).
My stredoškoláci to máme ťažké :D
↑ brodzko:,
Mas uplne pravdu, ze mozu byt na internete a aj inde nepravdive informacie.
Inac, je dolezite, vzdy vediet, ako je dana nejaka funkcia, co mas "studovat" a velmi pozorne citat text cvicenia.
Priklad:![kopírovat do textarea $[3;4] \rightarrow R:x \rightarrow\frac 1x$](/mathtex/7a/7a4f8a3c2d976ba3cb77e0195c63f1da.gif)
a
su dve rozne funkcie.
↑ brodzko:
Ahoj. Věta
"Ak f'(x) > 0 pre všetky x z (a;b) potom f(x) ja na (a;b) rastúca. "
platí, ale podstatnou roli v ní hraje skutečnost, že (a;b) je INTERVAL, zatímco D(f) u lineární lomené funkce f intervalem NENÍ.
↑ Arabela:
Ahoj. Věta
ak f'(x) je kladná na otvorenom intervale (a,b), potom je funkcia f rastúca na uzavrertom <a,b>!
neplatí.
Platila by, pokud bychom doplnili předpoklad, že funkce f je v krajních bodech intervalu <a, b> spojitá
(v a zprava, v b zleva).