Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrého večera přeji,
chtěl bych se tu s Vámi, kteří budete mít zájem, zamyslet nad jedním docela jednoduchým úkolem, řekl bych. Skutečně se nejedná o nic světoborného. Jde o důkaz a já bych s Vámi rád konzultoval, jestli su na dobré cestě.

Tedy můj důkaz. (naznačení)
Chceme dokázat dvě implikace.
=> Máme a víme: báze u1,...,un prostoru U.
Tato báze je lineárně nezávislá. Každý vektor lze vyjádřit jako lineární kombinaci vektorů báze. Chci teď dokázat, že taková n-tice skalárů je jediná. Mám to udělat sporem? Tedy vezmu b1,...,bn a to se bude rovnat té lin. kombinaci a ukážu, že ai=bi, pro i=1..n. Chci se jen zeptat, jestli to je uvažování správným směrem.
<= Máme a víme: pro každý vektor z prostoru U platí, že existuje pouze jedna n-tice skalárů, taková, že vektor v je vyjádřitelný jako lin.kombinace této n-tice a vektorů u1,...,un.
Mám ukázat, že tyto vektory u1,...,un jsou bazí U. Mně to připadne zřejmé, protože to vypadá jako definice báze, ale možná se mýlím.
Děkuji za pomoc,
kolejo
ps. happy pi day
↑ Honza90:
Výborně, děkuji.
Tak jak dokázat tu lin. nezávislost. Napadá mě:
Vezměme v jako nulový vektor. Pokud u1,...,un jsou lin.nez., pak ta n-tice musí být celá nulová.
To, že se a1,...,an rovnají všechny nule ale nevím, z čeho vyplývá.
Tak budu ještě chvílu přemýšlet.
↑ Honza90:
Na OT jsem odpověděl ve zprávě.
Tak klasika to asi je, ale hotové to furt nemáme... :(
↑ kolejo:
Ahoj, naznačím ideu.
Především je potřeba uvědomit si definici báze, obvykle:
Báze vekt. prostoru je takový seznam jeho generátorů, který je navíc lineárně nazávislý.
Výrok

(bez vykřičníku za existenčním kvantifikátorem) je ekvivalentní s tvrzením, že
je seznam generátorů prostoru
.
Přidáme-li tam ten vykřičník, bude to ekvivalentní i s tou lineární nezávislostí "navíc".
↑ Rumburak:
OK, děkuji moc. Takhle mi to stačí, tedy:
Označuji za vyřešené.
Stránky: 1