Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoc, ač vím, že to není těžký příklad. Jen mě momentálně nenapadá, jak ho řešit.
Má se vyřešit rovnice s neznámou .
Napadá mě jen převést na pravo k té jedničce a pak jsem schopen to vyčíst z grafu funkcí
a
, ale nemůžu přijít na početní postup.
Děkuji za rady.
Ahoj,
mne se ten tvuj geometricky nahled moc libi. Jestli ale chces i pocetni postup, tak navrhuju vyuzit toho, ze a
jsou navzajem svazane hodnoty. Jsou svazany vztahem
. Toho se da vyuzit s ruznou mirou efektivity a elegance.
Prvni reseni:
Navrhnul bych jiný postup než kolega předemnou.
Se sinem a kosinem se moc toho dělat nedá. Ovšem můžeš využít neekvivalentní úpravy a rovnici umocnin na druhou.
Potom ti vznikne:
umocníš:
Převedeš sinus na cosinus:
a dostaneš jednoduchou rovnici:
Vytkneš kosinus a dostaneš:
Zde ale musíš udělat zkoušku, protože si dělal neekvivalentní úpravu.
↑ nejsem_tonda:
Děkuji za chválu. Nicméně jsem zapomněl zmínit, že si opakuji dle učebnice pro gymnázia od Odvárka, kde je tento příklad uveden ještě před těma goniometrickýma vzorcema. Takže v mém případě je vlastně moje geometrická představa to vhodné řešení.
Mimochodem, to elegantnější řešení jsem nakousnul asi úplně jako první pokus, jen jsem se na to pokoušel přijít bez těch vzorců. Aspoň jsem moudřejší, díky. :-)