Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 03. 2013 10:59

Gambrielka
Pozice: student
Reputace:   

Speciální teorie relativity

Dobré ráno, pomohl by mi prosím někdo s následujícím příkladem, polovinu příkladu mám vyřešenou, ale s druhou si nevím rady.

Znění: Kosmická loď se pohybuje vzhledem k Zemi stálou rychlostí 0,8c. Z kosmické lodi byla vystřelena raketa klidové délky 2m rychlostí 0,6c a) ve směru, b) proti směru pohybu lodi vzhledem k Zemi. Jakou délku rakety pozoruje astronaut na kosmické lodi a jakou pozemský pozorovatel v obou případech?

Vyřešila jsem první část úlohy, kterou mám snad dobře. Prosim o zkontrolování postupu:
a) astronaut: $l=l_0.\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}} $
                    $l=2.\sqrt{1-\frac{0,8^2.c^2}{c^2}} $
                    $l=2.\sqrt{1-0,8^2} = \textbf{1,2m}$
    člověk na Zemi: nějak mi nejde vložit obecný vzorec, tak píšu už po dosazení
                            $u=\frac{0,6c+0,8c}{1+\frac{0,6c.0,8c}{c^2}}$
                            $u=\frac{35c}{37}$

$l=2.\sqrt{1-\frac{(\frac{35}{37}.c)^2}{c^2}}$
                            $l=\textbf{0,65m}$

b) nevím, jak postupovat, když se raketa pohybuje proti směru pohybu lodi vzhledem k Zemi. Vím, relativistické zkrácení je pozorovatelné pouze pro rozměry tělesa, které jsou ve směru pohybu. Jak se tedy dále postupuje, délka zůstává stejná 2m?? I kdyby, asi to neplatí pro oba případy (astrounat i člověk na Zemi...). Prosím o radu O:-)

• (téma jako vyřešené označil(a) Gambrielka)

#2 25. 03. 2013 00:22

Praha505
Reputace:   

Re: Speciální teorie relativity

Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Zápatí