Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobré ráno, pomohl by mi prosím někdo s následujícím příkladem, polovinu příkladu mám vyřešenou, ale s druhou si nevím rady.
Znění: Kosmická loď se pohybuje vzhledem k Zemi stálou rychlostí 0,8c. Z kosmické lodi byla vystřelena raketa klidové délky 2m rychlostí 0,6c a) ve směru, b) proti směru pohybu lodi vzhledem k Zemi. Jakou délku rakety pozoruje astronaut na kosmické lodi a jakou pozemský pozorovatel v obou případech?
Vyřešila jsem první část úlohy, kterou mám snad dobře. Prosim o zkontrolování postupu:
a) astronaut: 

člověk na Zemi: nějak mi nejde vložit obecný vzorec, tak píšu už po dosazení

b) nevím, jak postupovat, když se raketa pohybuje proti směru pohybu lodi vzhledem k Zemi. Vím, relativistické zkrácení je pozorovatelné pouze pro rozměry tělesa, které jsou ve směru pohybu. Jak se tedy dále postupuje, délka zůstává stejná 2m?? I kdyby, asi to neplatí pro oba případy (astrounat i člověk na Zemi...). Prosím o radu O:-)