Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mam problem s tymito styrmi prikladmi mohli by ste my niekto poradit???
http://www.ulozisko.sk/113446/ulohy.jpg
1) srovnáme s definicí hyperbolického tangentu:
Odtud
Hyperbolický tangens je funkce prostá, dál už je to snadné… Možná to jde udělat i jinak, ale já v tom vidím toto.

↑ playerSC@azet.sk:
1) Obor hodnot je
a funkce je prostá, takže definiční obor inverzní funkce bude 

↑ playerSC@azet.sk: ↑ halogan:
4) Nebo si napiš
. Pokud tato rovnice pro x nemá řešení, pak 2 není v oboru hodnot.
dakujem akurat ze z tej 2 a 3 a 4 som debil uplny ale tu 1 som nakoniec pochopil a aj sam vyratal takze diky moooc zatial
↑ playerSC@azet.sk:
Zdravím :-)
Zadaní nějak zapadlo
1. vyřešeno
2.
z grafu přímky P=f(a) vezmeme 2 body A (1, 7) a B (5, 19) a najedem předpis přímky P=ka+q. Předpis přímky máme P=3a+4, vyjádříme a=(P-4)/3
Obsah obdelníku je P=a*b, za a dosadíme výraz a=(P-4)/3, dostaneme:
P=((P-4)/3)*b, poupravujeme tak, aby P byla funkce od b, dostaneme:
3P=Pb-4b
P(3-b)=-4b
P= -4b/(3-b)= 4b/(b-3) to je lineární lomená funkce P=f(b), musíme si udělat jasno s definičním oborem pro b tak, aby obor hodnot P byl v intervalu <7, 19>
3. Vycházím z toho, že pokud střed kružnice opsané leží na strane projuhelníku, pak trojuhelník je pravoúhly. Zbytek je na obrázku: http://forum.matweb.cz/upload/103-linearlom.JPG
4. ještě jednodušší, než limita nebo řešení "zakázané rovnice" je si vybavit, jak se hledají asymptoty linearní lomené funkce, pokud je zadana ve tvaru (ax+b)/(cx+d) a sice pomocí dělení mnohočlenu mnohočlenem.
Nás zajímá pouze podíl ax/cx=a/c, a/3 nesmí být 2, a nesmí být 6.
OK?
no tak da sa ale nie velmi ale aj tak dik ja som bol z tych troch prikladov uplny debil takze by mi padlo dobre keby som to mal rozpisane ako tu 1 ale aj tak dik
↑ playerSC@azet.sk:
Zdravím :-)
Jistě máš na mysli kvalitu příspěvku k zadání 1) od kolegy ↑ BrozekP: (no je to zcela jiná třída, než můj polopatický výklad, uznávám :-)
Snad pomůže tato cesta - zkus za pomocí mé polopatické nápovědy samostatně řešit své zadání a pokud naraziš na konkrétní nejasnou věc, tak se také konkrétně zeptej, co není jasné.
Však do konce prázdnin ještě nějaký čas máme.
OK?
--------
A nemám ráda, když člověk o sobě prohlašuje, že je de... říkej, třeba jako já "jsem líná(ý)" - v mém případě to velmi platí :-)
ako mam vypocitat tuto rovnicu????
4) Nebo si napiš 2=(ax+4)/(3x+5). Pokud tato rovnice pro x nemá řešení, pak 2 není v oboru hodnot.
dostal som sa iba po x = 6/ (a-6)

↑ playerSC@azet.sk:
A pro jaké hodnoty parametru "a" tato rovnice nemá řešení?
Ako treba zvoliť číslo 𝑎, aby obor hodnôt lineárnej lomenej funkcie 𝑓 neobsahoval číslo 2?
toto je cela uloha
Já došel k
- pokud tedy a bude rovno
dostanu nedefinovaný výraz a proto se nemůže hodnota funkce rovnat 2.
Takže funkce
nikdy nenabude hodnoty 2. Snadno se to ověří tak, že spočtu limitu funkce v nekonečnech a zjistím, že je v obou směrech 2 a to jsme chtěli.
Graf této funkce je pak

↑ playerSC@azet.sk:
No já ti pomáham se dobrat k řešení.
Máš
a BrozekP ti radil jak na to. Musíš najít parametr "a", pro který tato rovnice nemá řešení.
Jinak bystřejší si určitě uvědomí, že pokud bude limita této funkce 2 tak pak funkce této hodnoty nikdy nenabyde - pak se ani nic nemusí počítat a rovnou je vidět, že pokud v čitateli i ve jmenovateli je x na prvou, tak aby limita byla 2, musí být koeficient v čitateli dvojnásobný jako ve jmenovateli - tam je 3 takže a musí být 6.

↑ ttopi:
Viz úplně první odpověď - ↑ halogan: :)
↑ halogan:
Omlouvám se :-)
Já když někde vidím hodně příspěvků, tak to nepročítám moc :-)
EDIT: Inu, jsi bystrý :-))
inak ttopi diki moc za ten tvoj prvy prispevok moc mi pomohol uz som to vypocital
a mozem sa este opytat ako by ste riesili tuto ulohu????
Trojuholník 𝐴𝐵𝐶 je vpísaný do kružnice 𝑘, ktorej stred 𝑆 leží na strane 𝐴𝐶. Vnútri úsečky 𝐴𝑆 leží bod 𝑃, ktorý je pätou výšky na stranu 𝐴𝐶 v trojuholníku 𝐴𝐵𝐶. Tento bod rozdeľuje úsečku 𝐴𝑆 v pomere 1∶2 (teda 𝐴𝑃 ∶ 𝑃𝑆 =1∶2).Vypočítajte s presnosťou na stotiny stupňa veľkosť najmenšieho uhla v trojuholníku 𝐴𝐵𝐶.

↑ playerSC@azet.sk:
(jsem sám, komu to ukazuje čtverečky? Hoď jsem screenshot/přepiš to do TeXu/přepiš do textu)
Edit: Tak Chrome to nezvládne, ale Firefox zobrazuje. Divné.

↑ halogan:
Úhel vyjde roven AS? Mě se to zobrazuje dobře :-)
Trojuholník ABC je vpisany do kružnice k,ktorej stred S lezi na strane AC.Vnútri usecky AS lezi bod P,ktorý je pätou vysky na stranu AC v trojuholníku ABC. Tento bod rozdeluje usecku AS v pomere 1:2 (teda |AP|:|PS|=1:2).Vypocitajte s presnostou na stotiny stupna velkost najmensieho uhla v trojuholniku ABC.

↑ playerSC@azet.sk:
Trojúhelník ABC je pravoúhlý, protože střed kružnice opsané leží na jeho straně. Nejmenší úhel je zřejmě u vrcholu C. Trojúhelníky CPB a CBA jsou podobné, využij toho k určení BC. Pak stačí určit kosinus úhlu u vrcholu C a spočítat na kalkulačce ten úhel.
plz pomozte mi s touto ulohou ...
Trojuholník ABC je vpisany do kružnice k,ktorej stred S lezi na strane AC.Vnútri usecky AS lezi bod P,ktorý je pätou vysky na stranu AC v trojuholníku ABC. Tento bod rozdeluje usecku AS v pomere 1:2 (teda |AP|:|PS|=1:2).Vypocitajte s presnostou na stotiny stupna velkost najmensieho uhla v trojuholniku ABC.
diky cheop ale ako si na to dosiel vies mi poslat aj postup???