Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer všem,
je tu takový problém. Jedná se totiž o funkci definovanou...neobvykle, řekl bych. To je právě to, na čem jsou studenti nejčastěji nachytávaní.
Zadání:
Nechť f:R->R

Jistě, začátek je jasný. Definice limity v bodě a, (tato limita=0):
Není v každém intervalu reálných čísel i jedno iracionální číslo? Dá se toho tady využít?
Hledám okolí... ...hledám...
To p/q se mi tam nelíbí a nedokážu s tím pohnout.
Tímto tedy žádám o pomoc, děkuji
kolejo
Vtip je v tom, že pro každé epsilon existuje pouze konečně mnoho x, pro které
. Takže umíš najít delta takové, že v delta-okolí se žádná taková hodnota x nebude vyskytovat.
Ahoj,
napovím s množinou, kterou můžeš použít:
Tato množina obsahuje konečně mnoho bodů.
EDIT: Nějak mi nejde použít složené závorky, ale je snad jasné.
↑ Wellcosh: Ještě je pro úplnost potřeba říct, že se omezujeme na nějaké okolí bodu v jakém děláme limitu.
↑ Wellcosh:
Ano, to je to, co jsem potřeboval, tedy zjistit, v čem je ten vtip. Děkuju, tákže...pokračuji v pátrání...totiž "umíš najít delta takové...", vím, že bych měl, to jo. Ale neumím, tak se s tím jdu ještě trápit. Děkuji za pomoc.
↑ user:
Děkuji, díky moc za dodání množiny. Akorát nevím, proč se mi tu zobrazuje ta hláška "latex failed, probably due to an error in your expression". Dal jsem to do textarea a z toho už jsem to vyčetl, samozřejmě.
Není mi ale úplně zřejmé, co s ní dokážu. Ó, kéž by bylo.
edit: jo, teď už se to tedy zobrazuje, a ano, je to jasné, děkuji ještě za úplnost
Tak ještě přidám nápovědu, ta množina pomůže právě v nalezení vhodného 
↑ user:
Já, přiznám se, jsem fascinován. Aneb otázka OT: Jak to víte? Ta konstrukce množiny M, wow.
Chtěl bych toto ještě před spaním dořešit, takže doufám, že teď už jsem schopen aspoň zhruba napsat ten důkaz a je mi jasný jeho každý krok. Poprosil bych tedy o případné doladění nebo o potvrzení, že jde o správnou úvahu. Děkuji.
Máme tu funkci f, definovanou tak a tak. Chceme z definice ukázat, že její limita v bodě a (a z reálných čísel) je nulová. To znamená, že chceme najít pro kladné epsilon nějaké delta tak, že pro x v delta okolí bodu a, bude f(x)<epsilon.
Nechť M je tedy ta množina, kterou jste napsal. Pak nechť delta je minimální vzdálenost mezi bodem "a" a bodem "y" z M. Potom pro x z delta okolí bodu je "zřejmě" |f(x)|< epsilon. Což jsme chtěli dokázat.
Jo, bohužel mi to tak jasný není. Možná to bude tím, že nechápu úplně tu množinu M, jak tam je to s=floor(1/epsilon) + 2...+2? jak k tomu člověk přijde?
Pozor, vo vsetkych uvahach co su vyssie nic nevidim, co sa deje, ak tvoj bod a je rationalny.
↑ kolejo:
Klidně se přiznám, že jsem se na tu množinu koukl do skript :D protože si pamatuju, že jsme Riemannovu funkci dělali jako příklad. Ale nechtěl jsem to sem psát celé, abych tě nepřipravil o možnost na to přijít sám.
Každopádně tvoje myšlenka důkazu je správná. Pro každé x z nalezeného okolí platí, že buď je iracionální a f(x)=0, takže je triviálně menší než
, nebo je racionální, ale protože není v M, tak je jmenovatel toho čísla větší než floor(1/epsilon) + 2. Odtud je pak zřejmá nerovnost f(x) <
.
Pozn. ta množina je původně konstruována takto, že nalezneme
takové, že
a potom je v množině místo "s<floor(1/epsilon) + 2" "s<k". Přepsal jsem to takhle aby ta množina byla daná jednoznačně (a udělal na tom příkladě alespoň něco sám :).
Ta +2 je tam trochu zbytečná. Je to tam kdyby se náhodou našel někdo, kdo by řekl, že ta konstrukce nefunguje pro
(to bylo +1) nebo bych snad chtěl dělat limitu v nějakém celém čísle a měl
, tak by ostré nerovnosti omezující na interval délky 2 zase udělaly problém, proto +2.
Poznamka:
Vysledok, co treba dokazat je:
Dana funkcia nie je spojita v rationalnych bodoch, az na bod 0.
V irationalnych bodoch a v 0 je spojita.
Stránky: 1