Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 12. 2008 13:31

trouble
Zelenáč
Reputace:   

vlastní vektory, jordanův kanonický tvar

Ahoj, už nějakou dobu marně bojuju s kapitolou Jordanův kanonický tvar a vše okolo toho, nemohl by jste mi prosím někdo poradit co s tím? vlastní čísla většinou dokážu vypočítat, ale nemám jasno s vektory. Jak poznám kolik vlastních vektorů daná matice má? Např:
matice 10
           1-2
vyšli mi vlastní čísla 1 a -2 a vektory (3t,t) a druhý mi vyšel (0,0). Jak poznám že jsou tam opravdu dva vektory? Pokud vyjde 0,0 znamená to, že je tam jen jeden vektor a nebo je to prostě vektor 0,0? Vím že to jsou základní znalosti, ale k téhle kapitole mám málo materiálů a nedaří se mi to samotné vykoumat. Děkuju moc za pomoc

#2 31. 12. 2008 13:42

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: vlastní vektory, jordanův kanonický tvar

Vlastní vektor musí být nenulový. Vektor (0,0) tedy není vlastní vektor k vlastnímu číslu -2. Zkus ten vlastní vektor najít znovu.

#3 31. 12. 2008 14:19

trouble
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP:↑ BrozekP:↑ BrozekP:
pokud dosadím za lambdu-2 tak mi vyjde matice 30
                                                                       10 a z toho mi vyjde že 3m=0 a m=0. Znamená to tedy že pro -2 žádný vlastní vektor neexistuje? dá se to nějak ověřit?

#4 31. 12. 2008 14:22

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Předpokládám tedy, že hledaný vektor označuješ (m,n). Pak z těch rovnic plyne, že m=0. Ale n může být libovolné. Takže zvolíme nenulové.

#5 31. 12. 2008 14:25

trouble
Zelenáč
Reputace:   

↑ BrozekP: jasný, děkuju moc.

Zápatí