Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj :) Měla bych na vás velkou prosbu, neví si někdo rady s tímhle příkladem? Zkoušela jsem ho vypočítat, ale pokaždé beznadějně.. Budu moc ráda za pomoc :)
Je dán komolý jehlan s výškou v=4cm.
.Výška původního jehlanu byla 13cm. Spočtete jeho objem.
↑ LukeK95:
Pomůže podobnost původního jehlanu s odříznutou částí: výška původního jehlanu byla 13 cm, výška odříznuté části je 9 cm. Bylo by ale potřeba vědět, zda jsou jehlany pravidelné. Pokud ne, pak v zadání něco chybí...
↑ martisek: O pravidelnosti jehlanů nic zmíněného nemám a zadání je kompletní.
↑ LukeK95:
Omlouvám se - nějak jsem přehlédl, že jsou zadané různoběžné podstavné hrany. Takže zadání je (téměř) v pořádku - každopádně by tam mělo být, že se jedná o jehlan čtyřboký (jinak jsme opět v troubě:-) Můj předchozí návrh platí: Odříznutá část k původnímu jehlanu je v poměru 9:13. Ve stejném poměru tedy jsou hrany horní a dolní podstavy. To by mělo k výpočtu objemu stačit. Když ne, napovíme dál.
↑ martisek: Nic se neděje, moc děkuju za snahu :) Řeším teď s poměrem něco podobného u hranolu v jiné úloze a i tam jsem nějak vázla, tak se obávám, že s tímhle moc taky nepohnu..
↑ ((:-)): Áha, to mi taky vyšlo na počátku, ale tenhle výsledek mi připadal divný kvůli tomu, že je číslo periodické. Tak děkuju :) A dál má postupovat jak? Znám
i
, jak tedy získám
do vzorečku pro objem? Zapletla jsem se do toho zadání, takže nevím, jak mám počítat obsah toho pláště..
↑ ((:-)): Mám použít tedy tenhle vzorec? :)
.Není mi ale jasné, jak získám
a
.. Lze je vypočítat nějak z tohoto vztahu
? Nebo mám pracovat se vzdálenostmi
a
a s těmi již zadanými? Nevím jak se doberu těch obsahů
a
..Výšku do vzorečku mám pak použít ty 4cm, co jsou v zadání?
Stránky: 1