Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Omlouvám se, že to píšu do sekce "Střední škola", ale je zde podle mě větší pravděpodobnost všimnutí si tohoto tématu ;)
Zadání je takovéto:
Pokud náhodně zvolíte odpověď na tuto otázku, jaká je šance, že bude daná odpověď správná?
A) 25 %
B) 50 %
C) 0 %
D) 25 %
Jak je možné, že úloha nemá řešení? U všeho mám na začátku pravděpodobnost 25%. Tudíž se mi poškrtá odpověď A a D. Zbyde mi B a C. Zde se rozhoduji už jenom mezi dvěma řešeními, takže by to mělo být 50%. Proč tedy správná odpověď není B, ale že úloha nemá řešení?
Chápu to tak, že každá odpověď má na začátku šanci na správnost 25%. V tom případě se ti poškrtá A a D a zbyde B a C. No a asi jelikož všechny odpovědi byly na začátku označeny na správnost 25%ní, tak to nebude ani B ani C..
↑ Janisek:
Řekl bych, že správně je C). Odpovědí na jakoukoli otázku (tedy i na tuto) totiž může být libovolná oznamovací věta. Takových odpovědí je "nepřeberné množství". Pokud bych to měl formulovat matematicky, je jich nekonečně mnoho (i když to prakticky asi není úplně pravda). A správná odpověď je jen jedna (anebo taky možná žádná). Takže pravděpodobnost je jedna (nebo nula) lomeno číslem, které se blíží nekonečnu - takový zlomek je roven nule.
↑ Janisek:
Co takhle?
Nejdříve předpokládejme, že jedna z odpovědí a),b),c),d) je správná.
1. Protože odpovědi jsou 4 je pravděpodobnost volby správně odpovědi je 1/4=0.25
2. Jako správnou vezměme odpověď c). Protože její pravděpodobnost je p=0 (0%) , je tato odpověď špatně.
3. Dále předpokládejme, že b) je dobře. Pravděpodobnost této odpovědi je p=0.5 (50%) musela by být správně ještě jedna z odpovědí a) nebo d) (odpověď c) už to být nemůže) Protože však odpovědi a) a d) mají stejnou pravděpodobnost p=0.25 (25%) , nemůže být jedna dobrá a druhá špatná. A proto také b) je špatně.
4. Při předpokladu, že a) je správně (p=0.25 (25%)) by musela být dobře i odpověď d), protože má stejnou pravděpodobnost. To by ale musela být celková pravděpodobnost p=0.5 (50%), a proto odpovědi a) i d) jsou špatně.
5. Dostali jsme, že všechny odpovědi jsou špatně. Tedy úloha nemá řešení a pravděpodobnost toho, že některé číslo (uvedené pod a)-d)) je správnou odpovědí je p=0 (0%)
Zdravím,
zde se také úloha diskutovala.
↑ Janisek:
Moment - ta náhodná volba se rozumí "náhodně ze čtyř nabízených možností"? Anebo (jak jsem se domníval já) "náhodně vůbec"? Ve druhém případě totiž může být náhodná odpověď třeba "Venku prší."
↑ Honzc:
"Tedy úloha nemá řešení a pravděpodobnost toho, že některé číslo (uvedené pod a)-d)) je správnou odpovědí je p=0 (0%)"
Jenže v tom případě pravděpodobnost výběru správné odpovědi nemůže být nula, protože se ti správnou odpověď právě podařilo najít.
V tom je totiž ten paradox. Prve - ↑ martisek: - jsem to pochopil tak, že nemám vybírat jen z nabízených možností, ale ze všech možných odpovědí, které člověka mohou napadnout. Pokud se má náhodně volit jen z nabízených možností, je to paradox, který nemá řešení (právě proto je to paradox). Otázka s výběrovou odpovědí se nemůže ptát na pravdivost nabízeného výběru. Stejně tak nelze rozdělit vesničany na ty, kteří se holí sami a na ty, které holí holič, ale holič, který je současně také vesničanem.
↑ martisek:
Dobře vynechávám (0%) a pravděpodobnost náhodného výběru správné odpovědi je p=0 (protože nemá-li úloha řešení, pak pravděpodobnost, že vyberu správnou je nulová)
↑ Honzc:
To není pravda. Kdyby byla pravděpodobnost výběru správné odpovědi nulová, pak by musely být všechny nabízené odpovědi špatně. A ony nejsou - nulová pravděpodobnost nabídnuta je.
↑ martisek:
Tak dobře.
A pávě v tom je, myslím, ten paradox řešení úlohy, že ačkoliv úloha nemá řešení, přesto obsahuje odpověď (c), která je "správná".
↑ Honzc:
Ten paradox spočívá v tom, že každá odpověď je "v jistém smyslu správná", ale v "jiném smyslu" je to špatně. Stejně "správně" a zároveň "špatně" i těch 25%: máme na výběr čtyři možnosti, takže "správně". Jenže zrovna těch 25% je tam dvakrát, takže pravděpodobnost výběru 25% je padesátiprocentní - opět si nelze vybrat. Podobně je to s těmi padesáti procenty. U té nuly je to nejrafinovanější.