Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 03. 2013 21:14

Janisek
Reputace:   

Pravděpodobnostní lhářův paradox

Ahoj. Omlouvám se, že to píšu do sekce "Střední škola", ale je zde podle mě větší pravděpodobnost všimnutí si tohoto tématu ;)
Zadání je takovéto:
Pokud náhodně zvolíte odpověď na tuto otázku, jaká je šance, že bude daná odpověď správná?
A) 25 %
B) 50 %
C) 0 %
D) 25 %
Jak je možné, že úloha nemá řešení? U všeho mám na začátku pravděpodobnost 25%. Tudíž se mi poškrtá odpověď A a D. Zbyde mi B a C. Zde se rozhoduji už jenom mezi dvěma řešeními, takže by to mělo být 50%. Proč tedy správná odpověď není B, ale že úloha nemá řešení?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur - Cokoli je řečeno latinsky, vypadá vznešeně.

#2 27. 03. 2013 21:20

cryogenic
Škola: cuni
Pozice: student
Reputace:   10 

Re: Pravděpodobnostní lhářův paradox

když na to koukám, je vůbec nějaká odpověd správná? nemají v podstatě jednotlivé odpovědi pravděpodbnost 1%, že jsou správně?

#3 27. 03. 2013 21:29

Janisek
Reputace:   

Jednotlivé odpovědi mají pravděpodobnost na správnost 25%.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur - Cokoli je řečeno latinsky, vypadá vznešeně.

#4 27. 03. 2013 21:30

cryogenic

ano, za předpokladu, že jedna z nich je skutečně správná

#5 27. 03. 2013 21:35

Janisek
Reputace:   

Chápu to tak, že každá odpověď má na začátku šanci na správnost 25%. V tom případě se ti poškrtá A a D a zbyde B a C. No a asi jelikož všechny odpovědi byly na začátku označeny na správnost 25%ní, tak to nebude ani B ani C..

#6 27. 03. 2013 21:39

cryogenic

možná já jsem to pochopil špatně ;), už ani nevím, každopadně jsem už tenhle problém viděl a řešilo se to třeba  tady

#7 27. 03. 2013 21:42

Janisek
Reputace:   

Neumím anglicky.. :/ :D

#8 28. 03. 2013 08:03 — Editoval martisek (28. 03. 2013 08:04)

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ Janisek:

Řekl bych, že správně je C). Odpovědí na jakoukoli otázku (tedy i na tuto) totiž může být libovolná oznamovací věta. Takových odpovědí je "nepřeberné množství". Pokud bych to měl formulovat matematicky, je jich nekonečně mnoho (i když to prakticky asi není úplně pravda). A správná odpověď je jen jedna (anebo taky možná žádná).  Takže pravděpodobnost je jedna (nebo nula) lomeno číslem, které se blíží nekonečnu - takový zlomek je roven nule.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#9 28. 03. 2013 08:35

Honzc
Reputace:   243 

↑ Janisek:
Co takhle?
Nejdříve předpokládejme, že jedna z odpovědí a),b),c),d) je správná.
1. Protože odpovědi jsou 4 je pravděpodobnost volby správně odpovědi je 1/4=0.25
2. Jako správnou vezměme odpověď c). Protože její pravděpodobnost je p=0 (0%) , je tato odpověď špatně.
3. Dále předpokládejme, že b) je dobře. Pravděpodobnost této odpovědi je p=0.5 (50%) musela by být správně ještě jedna z odpovědí a) nebo d) (odpověď c) už to být nemůže) Protože však odpovědi a) a d) mají stejnou pravděpodobnost p=0.25 (25%) , nemůže být jedna dobrá a druhá špatná. A proto také b) je špatně.
4. Při předpokladu, že a) je správně (p=0.25 (25%)) by musela být dobře i odpověď d), protože má stejnou pravděpodobnost. To by ale musela být celková pravděpodobnost p=0.5 (50%), a proto odpovědi a) i d) jsou špatně.
5. Dostali jsme, že všechny odpovědi jsou špatně. Tedy úloha nemá řešení a pravděpodobnost toho, že některé číslo (uvedené pod a)-d)) je správnou odpovědí je p=0 (0%)

#10 28. 03. 2013 09:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

#11 28. 03. 2013 09:56

martisek

↑ Janisek:

Moment - ta náhodná volba se rozumí "náhodně ze čtyř nabízených možností"? Anebo (jak jsem se domníval já) "náhodně vůbec"? Ve druhém případě totiž může být náhodná odpověď třeba "Venku prší."

#12 28. 03. 2013 11:43 — Editoval martisek (28. 03. 2013 11:45)

martisek

↑ Honzc:

"Tedy úloha nemá řešení a pravděpodobnost toho, že některé číslo (uvedené pod a)-d)) je správnou odpovědí je p=0 (0%)"

Jenže v tom případě pravděpodobnost výběru správné odpovědi nemůže být nula, protože se ti správnou odpověď právě podařilo najít.

V tom je totiž ten paradox. Prve  - ↑ martisek:  - jsem to pochopil tak, že nemám vybírat jen z nabízených možností, ale ze všech možných odpovědí, které člověka mohou napadnout. Pokud se má náhodně volit jen z nabízených možností, je to paradox, který nemá řešení (právě proto je to paradox). Otázka s výběrovou odpovědí se nemůže ptát na pravdivost nabízeného výběru. Stejně tak nelze rozdělit vesničany na ty, kteří se holí sami a na ty, které holí holič, ale holič, který je současně také vesničanem.

#13 28. 03. 2013 12:00

Honzc

↑ martisek:
Dobře vynechávám  (0%) a pravděpodobnost náhodného výběru správné odpovědi je p=0 (protože nemá-li úloha řešení, pak pravděpodobnost, že vyberu správnou je nulová)

#14 28. 03. 2013 12:41

martisek

↑ Honzc:

To není pravda. Kdyby byla pravděpodobnost výběru správné odpovědi nulová, pak by musely být všechny nabízené odpovědi špatně. A ony nejsou - nulová pravděpodobnost nabídnuta je.

#15 28. 03. 2013 13:30

Honzc

↑ martisek:
Tak dobře.
A pávě v tom je, myslím, ten paradox řešení úlohy, že ačkoliv úloha nemá řešení, přesto obsahuje odpověď (c), která je "správná".

#16 28. 03. 2013 13:45

martisek

↑ Honzc:

Ten paradox spočívá v tom, že každá odpověď je "v jistém smyslu správná", ale v "jiném smyslu" je to špatně. Stejně "správně" a zároveň "špatně" i těch 25%: máme na výběr čtyři možnosti, takže "správně". Jenže zrovna těch 25% je tam dvakrát, takže pravděpodobnost výběru 25% je padesátiprocentní - opět si nelze vybrat. Podobně je to s těmi padesáti procenty. U té nuly je to nejrafinovanější.

Zápatí