Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, právě budeme dělat v pondělí vyšetření průběhu implicitně zadaných křivek a já budu mít příklad (viz. odkaz).
Problém je, že nevím jak na něj, můj doučovatel z čvut neví jak na něj a když jsem se zeptal našeho cvičícího ve škole, tak se přiznal, že také neví a pokusí se to zjistit...
A tak bych chtěl poprosit, zda by mi ho tu někdo nevypočítal - měl bych alespoň nějaké body...
Moc děkuji...
PŘÍKLAD (V závorce je výsledek)
↑ nurv:
Funkci F(x,y)=0 zadanou implicitně derivujeme jako složenou funkci. Je třeba pamatovat na to, že i se symbolem y musíme zacházet jako se složenou funkcí, takže např. (y^2)´= 2yy´. Z takto zderivované funkce vyjádříme y' a položíme rovno nule - získáme stacionární body. O tom, zda jsou to extrémy a jaké rozhodujeme analogicky jako v "běžných" případech (tj. např. pomocí druhé derivace).
↑ nurv:
Nebo také platí:
přičemž 
Pro tvou křivku vyjde: 
Pak pro
dostaneme
Pro bod (0,0) není splněna podmínka
a tedy bod (0,0) není stacionárním bodem
Z
dostaneme
(
)
Nyní stačí z rovnice křivky (mimochodem je to lemniskáta) vypočítat pro tato x druhou souřadnici (tedy y)
Máme:

Po dosazení do
dostaneme stacionární body
Poznámka: Druhou derivaci můžeš vypočítat ze vztahu:
Stránky: 1