Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám nejasnosti ohľadom párnych a nepárnych funkcií a matematických operácií s nimi (sčítanie, odčítanie, násobenie). Snažila som sa nejako si odvodiť závery, ale jediné, čo mi vyšlo, bolo to, že keď vynásobím párnu a nepárnu funkciu, dostanem nepárnu.
Nech f je párna:
Nech g je nepárna: - ak uvažujem správne, znamená to, že súčin párnej a nepárnej funkcie bude nepárna
Skúšala som aj ostatné súčiny, ale nevedela som určiť párnosť/nepárnosť mocniny funkcie:
Vedel by mi s týmto niekto pomôcť? Prípadne poznáte nejaký materiál, z ktorého by sa to dalo naštudovať?
Vopred ďakujem.
↑ Blackflower:
Ahoj, vždyť přirozená mocnina je vlastně součin, který jsi již dokázala, jak funguje.
Možná je problém ve značení?
Označme funkci, která
, kde
.
Je-li nepárna, pak
, tedy je její n-tá mocnina párna pro n párne (promin za komoleni slovenštiny) a nepárna, pokud je n nepárne.
↑ Andrejka3: To dáva zmysel... nenapadlo mi pozrieť sa na to takto a zapísať si to.
A pokiaľ bude f párna, bude párna aj hocijaká jej prirodzená mocnina či tomu zase zle rozumiem?
↑ Blackflower:
Dobře.
↑ Andrejka3: Ešte posledná otázka... ako to funguje, keď sčítavam a odčítavam? Dala som si do wolframu najprv a potom
. K obidvom mi napísal, že sú párne. Potom som skúsila
a
, tie boli obe nepárne. Z toho mi vzniká hypotéza, že keď spočítam dve párne, výsledná bude párna, keď spočítam dve nepárne, výsledok bude opäť nepárna. Keď spočítam párnu a nepárnu, neviem vo všeobecnosti povedať, čo dostanem. Funguje to tak naozaj alebo som úplne mimo?
Součet dvou párných fcí je párná fce:.
horní znaménko odpovídá párným sčítancům. Pokud jsou obě znaménka stejná, lze je vytknout a pak dostaneš .
Pokud nejsou obě znaménka stejná, obecně vytknout nelze. Tak třeba zkus |x| sečíst s x.
Případ odečítání lze převést na sčítání: odečítání g je tot=ž co přičítání (-g). Což je vynásobení g fcí (-1), jež je párna.
edit: místo signum absolutní hodnota
edit2: takže opět správná hypotéza.
↑ Andrejka3: Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, veľmi si mi pomohla.
Stránky: 1