Ahojte asi toto bude pre Vás úplná hračka ale ja som právnik ktorý má matematiku za veľkého súpera :( prosím potrebovala by som len "preklad" tohto
"za nedôveryhodnú sa nepovažuje fyzická osoba, ktorá v čestnom vyhlásení vedome neuvidela nepravdivé údaje"
Ahoj ↑ divá mačka:,
skutočne krkolomná formulácia...:)
Prehľadnejšie by bolo snáď toto:
Za dôveryhodnú sa považuje fyzická osoba, ktorá v čestnom vyhlásení vedome neuviedla nepravdivé údaje.
Za nedôveryhodnú sa považuje fyzická osoba, ktorá nie je dôveryhodná.
Ahoj. Neuvidela, nebo neuvedla?
No, výhodou v matematice je, že nemusíme dešifrovat nejasná sdělení.
Chvíli jsem se nad tím zamýšlela, ale nezjistila jsem, co se tím chce říct. To tvrzení je součástí nějaké právní normy? :)
edit: Pokud každá informace v prohlášení je: (pravdivá) nebo (nepravdivá, ale osoba, která jej uvedla neví, že je nepravdivá), pak tu osobu nepovažujeme za nedůvěryhodnou.
To by možná mohlo být ono...
v zákone je to takto
Dôveryhodná na účely tohto zákona nie je fyzická osoba,ktorá v čestnom vyhlásení podľa tohto zákona vedome uviedla nepravdivé údaje
Tá otázka je testová otázka ktorá zasa znie
Podla zakona o správcoch za nedôveryhodnú sa nepovažuje fyzická osoba, ktorá v čestnom vyhlásení vedome neuvidela nepravdivé údaje"
:( toto je vyslovene spravene tak aby nas zmiatli a ja teda neviem ci ked sa takto spytaju tak tam mam dat ano alebo nie ....
↑ divá mačka:Najprv by bolo dobre vyjasnit si, ci "neuvidela" je preklep a malo tam byt "neuviedla", alebo su tie pismenka vymenene naschval.
↑ divá mačka:V takom pripade ta veta znamena, ze ak som napisal cestne vyhlasenie a v nom nieco, co sice nie je pravda, ale ja som o tom nevedel, ze to nie je pravda, tak ma nikto nemoze povazovat za nedoveryhodneho. Podla mna to dava zmysel.
↑ divá mačka:
Tady je hrubě zneužito nedostatku slovenštiny (ale doslova přeloženo do češtiny by to nebylo o nic lepší, tady si ty dva jazyky věru nemají co vyčítat) - a sice že je povoleno více záporů ve větě. Doposud jsem na cvičeních z logiky uváděl jako odstrašuijící příklad větu "nebylo by nezajímavé si o tom nepohovořit".
Věta
"Za nedôveryhodnú sa nepovažuje fyzická osoba, ktorá v čestnom vyhlásení vedome neuvidela nepravdivé údaje".
je ještě "lepší" a svůj odstrašující příklad jsem si v přednáškách už přepsal :-)
Přitom je to jednoduché - stačí si uvědomit, že tři zápory jsou v této větě zbytečné. Takže přeloženo:
"Osoba, která v čestném prohlášení vědomě nelže, je důvěryhodná."
Za předpokladu ovšem, že každá osoba je buď důvěryhodná, anebo nedůvěryhodná, tj. že nelze být důvěryhodný "napůl"...
↑ divá mačka:
ja som vo svojej reakcii automaticky považovala "neuvidela" za preklep a chápala som to ako neuviedla, čo mi dávalo logický zmysel.
Môj "skrytý návod" spočíval v tom, že som nahradila "negáciu negácie výroku" pôvodným výrokom. Čo je v našom prípade "negácia negácie" ?
"Za nedôveryhodnú sa nepovažuje...."
A čo je ekvivalent (logická rovocennosť) toho?
"Za dôveryhodnú sa považuje..."
Ak Ti dáva zmysel toto, potom rovnaký zmysel dáva aj negácia negácie tohoto.
Uvediem niekoľko ekvivaltých tvrdení:
"Nie som nešťastná. " Rovnaký význam má "Som šťastná."
"Nie je nesvojprávny." Rovnaký význam má "Je svojprávny."
Celé je to trochu zložitejšie, ale ako jedna z pomôcok by mohlo niektoré tvrdenia zjednodušiť a urobiť pochopiteľnejšími.
↑ martisek:
:D som rada, že som aspoň dopomohla k lepšiemu príkladu, i keď vďaka patrí ministerstvu spravodlivosti SR :) Ďakujem Vám všetkým asi tomu už rozumiem, ale ak v tom teste nájdem inú pikošku takéhoto typu, tak sa ich spýtam rovno či sú v poriadku :)
↑ divá mačka:
nuž, nepoteším Ťa - oni v testoch tie formulácie takto zakomplikovávajú naschvál, aby overili logické schopnosti uchádzačov o štúdium práva. Pred nejakým časom som doučovala jedného adepta na právo, a postupovali sme dokonca podľa dosť hrubého skripta, ktoré na účel tej prípravy vydali....:)
↑ Arabela:
Ja mám to právo vyštudované, robím si aj koncipientúru ( v AK som pomaly 3 rok)...toto maju byt testy na spravcu konkurznej podstaty, od roku 2011 robim svojmu sefovi v podstate vsetko od zaciatku pomaly do skoncenia naozaj solidneho konkurzu na ktorom som sa naucila v podstate okrem restrukturalizacie vsetko a dovolim si tvrdit ze z konkurznej praxe toho viem naozaj celkom dost (v porovnani s inymi uchadzacmi na tejto skuske), este som sa naozaj nestretla s tym ze by bolo toto potrebne, ja zasa nejake tie zakladne negacie v pohode zvladam ale toto ma naozaj dostalo, a pride mi to uz ako sikana .... ale co uz :)
↑ divá mačka:
súhlasím... Ale asi s tým nič nenarobíme. žiaľ.
↑ divá mačka:To je pravda, ale na druhej strane vediet konzistentne rozmyslat sa moze hodit v roznych situaciach.