Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2013 23:58

boruuf
Reputace:   

Rotační tělesa, Jehlan

Dobrý večer, bohužel, jak jsem zjistil téma rotační tělesa mi dělá dost problém. Už tady nějaké příklady mám a přidávám ještě jeden.

Určete objem a povrch kolmého čtyřbokého jehlanu ABCDV s obdelníkovou podstavou, znáte-li výšku $v$ jehlanu a odchylky $\alpha ,\beta $ rovin stěn ABV, BCV od roviny podstavy.

Co potřebuji pro výpočet znát vím, ale nevím jak se k tomu dostat, aby se mi všechny nepotřebné neznámé vykrátily. Nákres mám dle mého správný.

Předem děkuji za odpověď a pomoc při řešení úlohy.

• (téma jako vyřešené označil(a) boruuf)

#2 31. 03. 2013 00:09

boruuf
Reputace:   

Re: Rotační tělesa, Jehlan

K nějakému výsledku jsem se teď dokopal.. ale ten výsledek je hodně hooodně škaredý.. takže si nemyslím, že by byl správný.

Budu rád za každou pomoc:)

#3 31. 03. 2013 01:07

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Kde máš ty rotační tělesa? :-)

Připomínám, že
$\cot(x)=\frac{1}{\tan(x)}=\frac{\cos(x)}{\sin(x)}\ ,\,\sec(x)=\frac{1}{\cos(x)}\ ,\,\csc(x)=\frac{1}{\sin(x)}$
můžeš si ještě zkusit pohrát s goniometrickými výrazy, ale nemyslím si, že najdeš "slušnější" formu.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/88113_jehlan.png

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#4 31. 03. 2013 10:28

boruuf
Reputace:   

Už jsem z toho zblbý z toho tématu celého (Mnohostěny a rotační tělesa).. je to samozřejmě mnohostěn:)) jdu na to kouknout.. zatím děkuju:)

#5 31. 03. 2013 12:07

boruuf
Reputace:   

Tak jsem se k tomu teď dostal a už tomu rozumím, funkce sec a csc mě nenapadly, řešil jsem to vše pomocí základních funkcí sin, cos, takže mi vycházely šílené zlomky a počítal jsem to snad hodinu :D Jen malá drobnost, nemělo by být hned v druhém kroku místo $\text{cotg}(\alpha )=\frac{\frac{\textbf{a}}{\textbf{2}}}{v}$ spíše toto $\text{cotg}(\alpha )=\frac{\frac{\textbf{b}}{\textbf{2}}}{v}$ ?? Ono to stejně nemá na výsledek žádný vliv, ale jen jsem si toho všiml. Jinak děkuji mockrát za pomoc, hezký den :)

#6 31. 03. 2013 12:20

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ boruuf:

Máš pravdu :-( poslední dobou tu sekám dost blbých chyb.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí