Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych radu matematiků!
Problém se týká velikosti potisku hrnečku.
Představme si hrneček, na který chceme umístit potisk dle výkresu:
↑ Hanis:
Zdravím,
posunula jsem kolegu do SŠ, aby mu tuto myšlenku (válec) vyvrátili. S ohledem na novinku EDITu teď s komolým válcem vstoupíš do dějin :-)
↑ PanTau:
zkusíme tomuto geometrickému tělesu najít příhodnější název (komolý co?). Děkuji.
Hihi, kužel...? A jak na výpočet :D :-)
Není mi jasné, jak zjistím průměr v místě, kde začíná ,,potisk,,
↑ Hanis:
v takovém skvělém počasí horečku - to musí mrzet. Brzké uzdravení přeji.
↑ PanTau:
pokud od roviny podstavy k "horní rovině" zkreslíš 2 výšky (46 mm), potom odsekne uprostřed obdélník a nalevo a napravo 2 pravoúhlé trojúhelníky s odvěsnou (28-20)/2 a druhou odvěsnou 46 mm. Potom už všechno potřebné dopočteš přes tg nebo z podobnosti trojúhelníků.
Až se vrátím z venku (to nevím kdy :-), tak téma ještě přesunu do VŠ a můžeme se podívat, jak počítat povrch pomocí integrálu. Pokud bude zájem. Zatím zdravím a zdárné spolupůsobení s kolegy přeji.
pokud od roviny podstavy k "horní rovině" zkreslíš 2 výšky (46 mm)
Tohle ještě chápu,
potom odsekne uprostřed obdélník
Již ne..
Fůj integrál :-)
↑ PanTau:
tak integrály jste již brali, že ano? Zde je aplikace pohodlná.
Zatím zůstanu u SŠ - v řezu kuželu je lichoběžník rovnoramenný, "odstraněním vnitřního obdélníku" vznikne 2 pravoúhle trojúhelníky, jak jsem popsala. Stačí používat jen jeden, abys všechno dopočetl. Obrázek jsem sebrala na internetu, musíš ho ještě otočit. V trojúhelníku BMA znáš obě odvěsny.
Jak jsou okótovány jednotlivé rozměry na Tvém původním obrázku - je všechno jasné? Děkuji.
↑ jelena:

Ale když na tím tak přemýšlím, tak
, nepotřebuji počítat..?
Podobnost trojúhelníků? To znamená 6 x S trojúhelníku?
↑ PanTau:
ano, ve velkém pravoúhlém trojúhelníku AMB je a=46, b=4, m nepotřebuješ. Podobný trojúhelník je A´M´B, to znamená, že |A´M´|/|AM|=|BM´|/|BM|, odsud délku b´. Obdobně délku b". Obrázek. Pojem "podobnost trojúhelníků" je jasný?
Pro výpočet obsahu pláště potřebuješ poloměry kružnic ve výšce 8 mm od vrchu a 38 mm od vrchu. Výpočet stran b´, b" už k tomu dovede (strany přidáš k polovině strany obdélníku, co jsme vysekli).
Už v pořádku? Děkuji.