Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
budu moc rád pokud mi někdo poradí jak správně zpracovat data.
K dispozici mám 50 dětí (25 holek, 25 chlapců), které je možné rozdělit do dvou přibližně stejně početných skupin na děti sportující a nesportující (sportující zhruba 25, nesportující zhruba 25).
Každé dítě provede 7 sportovních cviků, přičemž každý cvik je oznámkován číslem 1,2 nebo 3 (1-nejlepší provedení, 3-nejhorší provedení).
Potřeboval bych otestovat zda jsou chlapci šikovnější než-li děvčata a zda jsou sportovci šikovnější než nesportující děti. Doufám, že jsem to pospal alespoň trochu smysluplně. Děkuji.(případně to otestovat pro jednotlivé cviky)
Ahoj,
nevím o žádném takovém testu, který by určil zda li je někdo lepší nebo horší na základě těchto dat. Maximálně si to můžeš spočíst sám a výsledky porovnat.
Lze třeba testovat zda li jsou výsledky nezávislé na tom jestli je sportovec nebo ne, respektive zda li se sportovci a nesportovci od sebe liší...
Možná existují testy které to umí, ale já takový neznám. . .
↑ Creatives:
Ahoj,
jak bys testoval tu nezávislost? (případně pro jednotlivé cviky by to šlo přes kontingenční tabulku a
?)
↑ Brano:
Když bude hypotéza teda
co zvolí za
a
?
↑ JJJJJJJJ:
Jo, přes kontigenční tabulky by to takhle mohlo jít, nebo analýzu rozptylu jednoduché třídění pro test středních hodnot, ale to je zdlouhavý.
-----------------počet bodu žák(1ho,2ho)----počet bodů 3,4--
sportovec
nesportovec
Jinak u t-testu když máš dostatečný rozsah výběru(řádu desítek) tak díky centr limitní věty mají přibližně norm rozdělení
↑ Brano:
Já právě nevím, jestli mohu použít dvouvýběrový t-test(nebo z-test)? Tyhle data nepocházejí zrovna ze spojitého rozdělení. Jinak testovat
by bylo asi nejlepší. Pokud by to šlo, stejně bych to mohl použit pouze pro každý cvik zvlášť, ne?
↑ Creatives:
nejak asi uplne nerozumiem otazke - pri teste
je testovacia statistika
,
kde
je priemerne skore - t.j. odhad strednej hodnoty a
je vyraz obsahujuci smerodajne odchylky.
Na wiki som nasiel, ze sa to vola aj Welchov test.
↑ JJJJJJJJ:
adekvatnost pouzitia az tak neviem posudit, ale to, ze sa nejedna o spojite rozdelenie nemusi byt nutne problem
↑ Creatives:
A jak by jsi u analýzy rozptylu volil H0 a H1? Mně teda napadá použít 7x t-test a pak to nějak slovně okomentovat.
↑ JJJJJJJJ:
Čau,
tak jak jsem to psal
-----------------počet bodu žáka(1ho,2ho)----počet bodů (3ho,4ho)---
sportovec------20------------------------------15----11---8-----
nesportovec---8--------------------------------11----20---10----
vypočetl bych jejich průměrné počty bodů a testoval zda li počet získaných bodů nezávisí na tam zda li je sportovec nebo ne. Šlo by to i přes kontigenčky asi...
↑ Brano:
Před použitím dvouvýběrového t-testu by si měl správně pomocí F-testu testovat, zda li se rozptyly rovnají. Pokud jo, použíješ dvouvýběrový t-test pokud ne, můžeš ten Welchovuv. Jde mi o to, že u dvouvýběrového t-testu je v čitateli
připadě že testuju
tak to prostě vynechám a jde mi to, co dosadím v případě testu
??
↑ Creatives:
Ahoj, bohužel nějak nechápu to schéma. Můžeš to ještě prosím popsat jednou? Dík
↑ JJJJJJJJ:
Tak máš 50 žáku z toho 25 sportovců a 25 nesportovců. Každý z nich provede těch 7 cviků a za ty cviky dostanou dohromady různý počet bodů. Ty body napíšeš do tabulky pro každého žáka zvlášť v závislosti na tom, zda li je sportovec nebo ne. Takže budeš mít tabulku o 2 řádcí a 25 sloupců...
Jestli
je jako alternativa, tak to nemůžeš takhle testovat..Máš tři možnosti jak volit hypotézy.
1)
oproti alternativě 
2)
oproti alternativě 
3)
oproti alternativě 
Výběrový průměr bodů
(sportovců) by byl: celkový počet bodů sportovců / 25 (n)
↑ Creatives:
ak tomu spravne rozumiem, tak by to malo byt tak, ze ak testujem napr.
vs.
tak to je to iste ako
vs. 
a teda pouzivam statistiku
a porovnavam s nejakym kvantilom
to co si pisal ty je podla mna nieco ine to je pri teste
vs ...
kde
predstavuje skutocnu strednu hodnotu a
- hodnotu na ktoru to chcem testovat a to je ten parameter vo vzorci co si uviedol
ale teda je to uz davno co som mal v skole statistiku a nikdy som ju nemal nejak extra rad, tak sa mozem mylit
↑ Brano:
To já vím, že
je hypotetická hodnota parametru
. Třeba při t-testu jednovýběrovém testuju:
1)
oproti alternativě 
2)
oproti alternativě 
3)
oproti alternativě 
To co jsem psal, byly možné testy hypotéz pro dvouvýběrový t-test. Přičemž statistika vypadá takhle:
za předpokladu

V případě
se použije ten Welchovův test.
proto se ptám, co se bude dosazovat za
a
v případě rovnosti rozptylů...
Jako máš pravdu, ale já jen nevím co dosadit za ty stř. hodnoty v čitateli té statistiky :-)
Lepší bude když ukážeš konkrétní výpočet=)
no a to je presne to co hovorim - ja to poznam takto
a to je aj to co je na wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Student's_t-test
ale je dost mozne, ze tento vzorec z wiki sa da pouzit iba na
vs. bud jednostranna alebo obojstranna alternativa
ja si v skutocnosti nejak vobec neviem spomenut ako sa testuje uz napriklad jednoduche
vs. 
a teda myslim, ze asi aj ten Welchov test bude mat
vs. bud jednostranna alebo obojstranna alternativa
cize to co som pisal predtym
vs
sa mozno nebude dat takto