Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, potřebuji poradit, kde mám chybu.
Můj postup:
Jelikož, jsou polokruhy hodné, tak ten obsah vydělím třemi
tím zjistím půlku a tu tedy vynásobím dvěma abych zjistila obsah jednoho kruhu což vyjde
z toho teď zjistím poloměr pomocí vzorce:
a teď jednoduše vypočítám obvod:
to mám spočítaný obvod jednoho celého kruhu a teď zjistím tu půlku což je
a tu přičtu k obvodu toho kruhu, takže celkový obvod bude: 
Avšak správná je odpověď 57,1 cm, zajímalo by mě kam se mi těch 10 cm ztratilo. Pokud by byl někdo ochoten pomoc, moc to ocením.

↑ Miky4:
Ahoj to mě taky napadlo, ale pokud tedy spočítám obsah poloviny toho kruhu, tak tím zjistím obsah celé té půlky i s těma 5 cm, ty přeci započítávám jako r. Nějak si to asi nedovedu představit, těch 10 cm, je tedy pouze přímka, která není v obsahu započítaná?
Ahoj↑ xstudentíkx:
Poloměr 1 kruhu je 5cm. Do obvodu se počítají poze 2 poloviny poloměru = 10 cm. Do obvodu se počítají také 3 půlkruhy (1=15,7) takže celkem to dělá 57,1 cm. Je všemu rozumět?
E:do obsahu toho půlkruhu se podle vzorce 3,14*5 nepočítá "ta čára" která jej z té jedné strany uzavírá
↑ xstudentíkx:
To proto, že pokud počítáš obvod půlkruhu, nestačí jen podělit obvod kruhu dvěma, ale je třeba také přičíst průměr kruhu.
V tom vzorci r neznamená tu rovnou čáru, je tam proto, že obvod kruhu (i půlkruhu) je přímou ůměrností poloměru.

↑ Miky4:↑ alofokolo:
Oběma moc děkuji ;)