Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, může mi někdo prosím vysvětlit, jak dopočítám délku strany a, nebo b, když c=15 cm, alfa=59,30, beta =30,30, gama=90
Mnohokrát díky
Ahoj ↑ Collider:,
stačí použiť definície goniometrických funkcií z pravouhlého trojuholníka.

Dosadíš...
Díky. Vychází mi to a=12,8977 , v učenici stojí a=12,92 Dělám chybu při práci s kalkulačkou?
Prostě naťukám 59,30 zmáčknu funkci sin a vynásobím 15cti. Je to tak správně, nebo co způsobuje tu malou odlišnost v mém a v učebnicovém výsledku?
Děkuji za ochotu.
↑ Collider:
To je tím, že v zadání je úhel alfa 59 stupňů 30 minut, zatímco ty píšeš 59,3 stupňů (což je 59 stupňů 18 minut).
Musel bys zadat 59,5 stupně, aby to bylo stejné. A některé kalkulačky umí ten přepočet udělat samy, ale musí se jim říct že to chceš.
Testuju tlačítko DMS, ale ať dělám co dělám, k výsledku z učebnice jsem se zatím nedobral, s požitím toho tlačítka myslím. Jinak ano, když napíšu těch 59.5 ale jak dojdu na to jaké číslo máme tedy napsat?
↑ Collider:
bez špeciálneho tlačítka odporúčam začať minútami a zadávať ich ako časť stupňa; k tomu potom pripočítať celé stupne. Tak napríklad mám uhol
. Začnem minútami, takže číslom 30, a delím číslom 60 (dostanem, akú časť stupňa tie minúty predstavujú); potom pripočítam 39. Dostanem
.
Podobne napríklad
je vlastne
a podobne...
↑ Arabela:
Betálná rada, díky moc vám všem. Pomohli jste mi.
Stránky: 1