Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím:)
Nepotřebuji poradit s příkladem, ale spíše s teoretickou otázkou. A to právě vysvětlením rozdílu mezi promítáním a zobrazovací metodou.
Chápu správně, že promítání transformuje trojrozměrný objekt do rovinného obrazu a zobrazovací metoda naopak uvádí, jak z rovinného obrazu trojrozměrného objektu odvodit vlastnosti reálného útvaru?
Předem děkuji za každou odpověď :)
↑ emem:
Ty pojmy se mohou dost překrývat a často splývají. Promítání obecně je zobrazení prostoru do prostoru se stejnou nebo nižší dimenzí. Takže v zásadě máš pravdu, ale promítat lze třeba i přímku na přímku. Pojem zobrazovací metoda se používá spíš ve smyslu "znázornění" trojrozměrných objektů v rovině. Může vyloženě splynout s promítáním (třeba volné rovnoběžné promítání je určitě zobrazovací metoda). Zobrazovací metoda může ale v zájmu zachování prostorové informace používat více promítání (třeba promítání na dvě navzájem kolmé průmětny). Ale i tady to dost terminologicky splývá. Běžně se říká třeba Mongeovo promítání, kdežto pojem Mongeova zobrazovací metoda jsem snad v životě neslyšel.
↑ martisek:
Velmi děkuji za vyčerpávající odpověď:) Obávám se ale, že můj oponent chce slyšet konkrétní rozdíl (měla bych upřesnit, že tuto otázku budu muset vysvětlit při obhajobě své maturitní práce). Než se mi tato otázka objevila v posudku, brala jsem tyto 2 pojmy téměř za synonyma ... proto teď trochu tápu, co vlastně říct, když mám vysvětlit přímo rozdíl.
↑ emem:
Napadlo mě ještě něco jiného - promítání je čistě geometrický pojem, kdežto zobrazovací metoda (pokud jdeme mimo matematiku) je něco jiného - jiné metody se používají třeba v medicíně (cétéčko, mg rezonance, ultrazvuk, rentgen), jiné v radiologii, jiné v optice, počítačové grafice apod. Musí se pracovat s vlastními a vrženými stíny, optickými vlastnostmi zobrazovaných objektů (barvou, průhledností, průsvitností...) atd.