Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 04. 2013 21:04

emem
Zelenáč
Reputace:   

Promítání x zobrazovací metoda

Zdravím:)

Nepotřebuji poradit s příkladem, ale spíše s teoretickou otázkou. A to právě vysvětlením rozdílu mezi promítáním a zobrazovací metodou.

Chápu správně, že promítání transformuje trojrozměrný objekt do rovinného obrazu a zobrazovací metoda naopak uvádí, jak z rovinného obrazu trojrozměrného objektu odvodit vlastnosti reálného útvaru?

Předem děkuji za každou odpověď :)

#2 04. 04. 2013 21:53 — Editoval martisek (04. 04. 2013 21:54)

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: Promítání x zobrazovací metoda

↑ emem:

Ty pojmy se mohou dost překrývat a často splývají. Promítání obecně je zobrazení prostoru do prostoru se stejnou nebo nižší dimenzí. Takže v zásadě máš pravdu, ale promítat lze třeba i přímku na přímku. Pojem zobrazovací metoda se používá spíš ve smyslu "znázornění" trojrozměrných objektů v rovině. Může vyloženě splynout s promítáním  (třeba volné rovnoběžné promítání je určitě zobrazovací metoda). Zobrazovací metoda může ale v zájmu zachování prostorové informace používat více promítání (třeba promítání na dvě navzájem kolmé průmětny). Ale i tady to dost terminologicky splývá. Běžně se říká třeba Mongeovo promítání, kdežto pojem Mongeova zobrazovací metoda jsem snad v životě neslyšel.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 05. 04. 2013 19:29

emem
Zelenáč
Reputace:   

↑ martisek:
Velmi děkuji za vyčerpávající odpověď:) Obávám se ale, že můj oponent chce slyšet konkrétní rozdíl (měla bych upřesnit, že tuto otázku budu muset vysvětlit při obhajobě své maturitní práce). Než se mi tato otázka objevila v posudku, brala jsem tyto 2 pojmy téměř za synonyma ... proto teď trochu tápu, co vlastně říct, když mám vysvětlit přímo rozdíl.

#4 06. 04. 2013 00:15

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ emem:

Napadlo mě ještě něco jiného - promítání je čistě geometrický pojem, kdežto zobrazovací metoda (pokud jdeme mimo matematiku) je něco jiného - jiné metody se používají třeba v medicíně (cétéčko, mg rezonance, ultrazvuk, rentgen), jiné v radiologii, jiné v optice, počítačové grafice apod. Musí se pracovat s vlastními a vrženými stíny, optickými vlastnostmi zobrazovaných objektů (barvou, průhledností, průsvitností...) atd.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

Zápatí