Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vypočtěte objem tělesa, které vznikne rotací rovinného útvaru omezeného funkcemi y=
, y=x-1 kolem osy y.
Pokusila jsem se objem vypočítat podle vzorce V=
.
Vyšlo mi
, ale nevím, jestli jsem do vzorce dosadila správně.
Předem děkuji za pomoc.
Zdravím,
vzorec, co jsi napsala, je v pořádku (dolní index (-1) značí inverzní funkci k zadané?). Pokud ještě aktuální, doplň, svůj výpočet podrobněji - jak jsi sestavila celý vzorec pro výpočet, jaké máš meze, případně přidej obrázek. Děkuji.
↑ jelena:
Dolní index -1 je zadaný ve vzorci, je ale možné, že mám špatný vzorec.
Výpočet: V=
dy =
=
= ![kopírovat do textarea $\pi [\frac{1}{3}-\frac{3}{2}+2] = \frac{5}{6}\pi $](/mathtex/3a/3ae3608cde244d9f469e4e39a8562543.gif)
Na meze u integrálu jsem přišla z obrázku podle osy y http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … %2F2%3Dy-1
↑ Smeegel111:
děkuji, značení ve vzorci je v pořádku, jen jsem si pro jistotu upřesnila.
Já mám dojem, že jsi ze zadaných funkci:
a
zrovna inverzní funkce nevytvořila (od toho se také odvinou i meze, musí být na ose y). Jak jsi postupovala při zhotovení inverzních funkcí? Děkuji.
↑ jelena:
Inverzní fce mi vyšly
a y=x+1, ale do vzorce jsem místo x napsala y aby mi to sedelo s dy, u inverzní fce mi vyšly meze na ose y od 1 do 2:
V=
=
=
=
= 
obrázek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^2%2B1%3Dx%2B1
↑ jelena:
A ještě nevim, jestli meze dělat podle grafu, jak t vidím na y nebo dát mezi fce = a vypocitat to, to by totiž meze vyšly 0 a 1 a ne 1,2. S mezemi 0 , 1 vyjde potom V = 
Děkuji
↑ Smeegel111:
Inverzní funkce již jsou v pořádku. Ovšem, když se podíváš na obrázek, tak nejdřív pomocí přímky vyrotuješ komolý kužel, potom z něho "odrotuješ vnitřek misky" (pomocí paraboly). Tedy samotné rotační těleso je taková skořápka (ve vzorci odečtu objem kuželu minus objem vnitřní misky, naopak, než máš).
Meze po
vezmu ještě z původního zadání, jak vidíme na obrázku (tedy
,
). Zkus se ještě podívat na odkaz z VŠB.
↑ jelena:
Dobře děkuji, takže výsledek bude 
↑ Smeegel111:
počítat jsem už poslala stroj, dle vzorce pro výpočet, co jsme sestavili - myslím, že v pořádku.
↑ jelena:
Děkuji za pomoc :)
↑ Smeegel111:
také děkuji, označím za vyřešené.
Stránky: 1