Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2009 19:04

Armagedon
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet rychlosti.

Dobrý den.
Jsem tu nový tak ještě nevím jak a co mám psát ale snad je to takto v pořádku. Přihlásil sem se do matematické soutěže ale nastal problém všechny příklady sem vypočítal ale je tu jeden se kterým si nevím rady:

Z opačných konců trasy Budějovice- Brno proti sobě vyjely dva automobily. Každý z nich projel celou trasu stálou rychlostí,rychlejší byla v cíli o 50 minut dříve. Na trase se automobily minuly právě po jedné hodině patnácti minutách a dvaceti devíti sekundách jízdy.Jakou rychlostí jel každý z nich?

p.s. záměrně jsem změnil místa a prostředky ale zadání je stejné. podle mne je to blbost protože když tam nemám vzdálenos tebo jakoukoli rychlost tak ji přece nemůžu určit z času... nebo se pletu?

Děkuji všem co mi odpoví.

#2 02. 01. 2009 19:21

Ivana
Reputace:   32 

Re: Výpočet rychlosti.

↑ Armagedon:
Pokud je to příklad z matematické soutěže , pak ti může někdo jenom naznačit postup.Já bych doporučovala nakresli si situaci úlohy a potom bych si vyjádřila jednotlivé úseky a časy jednotlivých automobilů.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#3 02. 01. 2009 19:28

Armagedon
Zelenáč
Reputace:   

Nakreslit si to je jasné ale já vážně nevím. Prosím vás moc za cokoli i ti naznačení mě snad nakopne i kdyby jen přibližné nemůžu to odevzdat aniž bych měl alespoň naznačeno něco to bych se strašně strapnil. :(

#4 02. 01. 2009 19:40

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Armagedon:

Můžeš nám prosím říct, co je to za soutěž a kde najdeme zadání? Rád bych viděl originál.

#5 02. 01. 2009 19:46

Armagedon
Zelenáč
Reputace:   

Je to koumák a zadání nevim kde mám to rozdaný na papíru.

#6 02. 01. 2009 19:53

Pavel Brožek

↑ Armagedon:

Nenapsal jsi celé zadání.

Z opačných konců trasy České Budějovice – Veselí nad Lužnicí proti sobě vyjely dvě koněspřežky. Každá z nich projela celou trasu stálou rychlostí, rychlejší byla v cíli o 50 minut dříve. Na trase se koněspřežky minuly právě po jedné hodině patnácti minutách a dvaceti devíti sekundách jízdy. Jakou rychlostí jela každá z nich?

Vysvětli slovo koněspřežka.

Zjisti vzdálenost České Budějovice – Veselí nad Lužnicí po železnici.

Vyřeš úlohu.

Smíte používat atlas?

#7 02. 01. 2009 19:59

Armagedon
Zelenáč
Reputace:   

Koukam jak blázen :o kdes to našel :o ?? Vy ste tady nějaký čtenáři myšlenek :D .  Atlas netušim, jestli to nějak pomůže tak skus.

#8 02. 01. 2009 20:03

Pavel Brožek

http://gymlovo.webskoly.cz/Souteze/KOUM … fault.aspx

Stačilo dát koumák do českého googlu a hned první odkaz.

#9 02. 01. 2009 20:04

Pavel Brožek

↑ Armagedon:

Co mám zkoušet? Jestli smíte používat atlas, tak víc snad napovědět nemůžu, jestli ne, tak nevím.

Zápatí