Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den potřebuji pomoc s dokončením slovní úlohy. Zadání zní:
Vzdálenost z Olomouce do Brna je 77 km. V 16:00 vyjelo z Olomouce do Brna osobní auto průměrnou rychlostí 100 km/h. O půl hodiny později vyjel z Brna do Olomouce motocykl průměrnou rychlostí 80 km/h. V kolik hodin se setkají.
Dostala jsem se k rovnici 
a výsledek mi vyšel: 
ten je podle zkoušky dobře. Jenomže v zadání je v kolik hodin se setkají a já mám vlastně vypočítaný čas t1 a t2 jenže nevím jak to mám přičíst k těm hodinám.Zkoušela jsem mnoho variant,ale prostě na to nemůžu přijít.
Prosím někoho o vysvětlení v kolik hodin se vlastně setkají.
Ahoj, myslím, že k 16:00 přičteš ten čas u prvního. Zkusil jsem i takovouhle zkoušku.
první

druhý
kde jsem vzal těch 0,15? jelikož druhý vyjel o půl, a t=0,65 je 39 minut, tak to odečteš a výjde ti 9 minut. ty pak převedeš na hodiny což se rovná 0,15 h
pak 65 + 12 = 77 km
↑ xstudentíkx:
No setkají se v čase 16:00+t=16:00+0.65*60=16:00+0:39=16:39

↑ Praha505:↑ Honzc:
Děkuji vám za vyřešení, na úlohu si už nějak ani nepamatuji a princip je mi už u tohoto tipu úloh jasný. Bylo to na začátku braného učiva a tudíž jsem to ještě tolik neuměla, ale teď to vypočítám dokonce i "poslepu" :D