Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat pro vyřešení následujícího příkladu.
Světelné paprsky dopadají ze vzduchu na skleněnou kulovou plochu o poloměru +r a indexu lomu 1,5. Do jaké vzdálenosti před danou plochu musíme umístit předmět, aby jeho obraz byl za kulovým rozhraním stejně daleko jako předmět před ním? Vypočítejte dále příčné zvětšení a ohniskové vzdálenosti kulové plochy.
Za jakékoli rady budu vděčná. Předem děkuji.
↑ Katty000:
Podle mě tam žádný druhý index lomu není potřeba - je tam jenom jedno rozhraní vzduch - sklo. Jinak index lomu pro případ sklo - vzduch je roven (pokud se nemýlím) převrácené hodnotě.
↑ martisek:
Dekuji - vzduch :) Index lomu pro vzduch je roven ~1. V tomto pripadu jen dosadim do rovnice 
Premyslim spravne?
↑ Katty000:
V tom případě to n a n' lze podle mě brát relativně vzhledem ke vzduchu, tj. n=1; n'=1,5.
Kdyz jsem dosadila do rovnice od kolegy x by mela rovnice vypadat takto:

Ale neumim si vysvetlit ten druhy krok za -> jak dostanu to 
A jak eliminuji x' z teto rovnice? 
Mohl by jsi mi prosim vysvetlit co se v druhem s tretim kroku deje? (prvni cast rovnice) Zbytek rovnice je pomerne jasny.
Dekuji :)
↑ Katty000:
Zápis Tvého kolegy je trochu nepřehledný. Vycházej raději z toho, co už máš, na co jsi přišla v příspěvku #4:
Podle zadání má být vzdálenost předmětu před plochou (x') rovna vzdálenosti jeho obrazu za plochou (x). Je ovšem potřeba dodržet znaménkovou konvenci (vzdálenosti před a za plochou mají opačná znaménka):
Po dosazení za x' tedy bude
A z toho
Příčné zvětšení sférické lomivé plochy je dáno následujícím poměrem vzdáleností
-(střed křivosti plochy <-> obraz) : (předmět <-> střed křivosti plochy).
Konkrétně tedy 
Výpočet přední resp. zadní ohniskové vzdálenosti spočívá ve volbě
resp.
v zobrazovací rovnici.