Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

U první limity je vhodné výraz rozšířit tak, aby jsi tam dostal vzorec:
Druhá limita je jednoduchá, děláš limitu složené funkce. Nikde se tam eulerovo číslo neobjeví.

↑ ttopi:
Ano, vyjde 1.

↑ luko:
Jistě, říct, že druhý člen jde k nule nestačí, protože to by pak i limita
měla limitu 1, což zřejmě neplatí.
Postupuje se tak, že to převedeš na limitu
a pak už je použití věty o limitě složené funkce snad jasné.
První limita vychází
. Všimněte si, že se všude vyskytuje pouze
můžeme to tedy nahradit nějakým m jdoucím také do nekonečna, zjednoduší se tak počítání.
↑ BrozekP:
Mohl byste mi kdyztak ukazat roznasobene odmocniny. Mam v tom docela gulas. Nahore mam vzorec ve tvaru 2*\sqrt{3}{a}, ale dole mi to nejak nevychazi k tem 2/3.
Dekuji moc

↑ luko:
Nejsem si jistý, o čem mluvíte,
nikde nevidím, to je po substituci a=n^7? Pak by byl čitatel dobře. Jmenovatel by pak vypadal![kopírovat do textarea $(\sqrt a+\sqrt[3]{a})^{\frac23}+(\sqrt a+\sqrt[3]{a})^{\frac13}(\sqrt a-\sqrt[3]{a})^{\frac13}+(\sqrt a-\sqrt[3]{a})^{\frac23}$](/mathtex/7d/7dee8bafb72a934f18fcc85f3139d436.gif)
↑ BrozekP:
ano a=n^7
po umocneni jmenovatele jsem se dostal sem, jak bych mel dale pokracovat?

↑ luko:
Není nutné ve jmenovateli mocnit. Když máte čitatele a jmenovatele tak, jak je v mém příspěvku, tak stačí zlomek krátit, aby limita čitatele nebo jmenovatele byla nenulové konečné číslo. Zde tedy budeme krátit
. Ve jmenovateli to dostaneme do závorek v tomto smyslu:![kopírovat do textarea $\frac{(\sqrt a+\sqrt[3]{a})^{\frac23}}{\sqrt[3]{a}}=\frac{(a^{\frac12}+a^{\frac13})^{\frac23}}{(a^{\frac12})^{\frac23}}=\(\frac{a^{\frac12}+a^{\frac13}}{a^{\frac12}}\)^{\frac23}=\(1+\frac1{a^{\frac16}}\)^{\frac23}$](/mathtex/e9/e931835090c17b3454667576d5ba161e.gif)
Až dostanete všechny členy jmenovatele do tohoto tvaru, je pak limita jmenovatele jasná.
Stránky: 1