Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den potřebovala bych poradit s příkladem. Několikrát jsem se ho už pokoušela vypočítat, ale stále se do toho zamotávám. Mohl byste mi někdo prosím poradit? :(
Bodem A [4,3] veďte přímku q rovnoběžnous s přímkou p:x= 1-t, y= 2+t...t je prvkem R. Pak určete vzdálenost obou přímek. Předem děkuji za odpověď.

↑ Mirchel:
Ahoj, protože jsou přímky rovnoběžné, můžeš si z přímky p vypočítat její směrový vektor, který je také směrovým vektorem přímky q. Tzn.:
Dále znáš bod
, takže není problém vytvořit buď parametrickou či obecnou rovnici této přímky. :)
Co se týče výpočtu vzdálenosti těchto přímek, tak si stačí zvolit na jedné bod a aplikovat vzorec na výpočet vzdálenosti bodu od přímky. :)
↑ cyrano52: a když jsem si teda tu jednu rovnici upravila na obecnou a vyšlo mi 1x +1y -7 =0 tak udělám co?

↑ Mirchel:
Určíš si libovolný bod na jedné z přímek (můžeme použít bod A, který leží na přímce q) a dosadíš do vzorce na výpočet vzdálenosti bodu od přímky (ten máš v tabulkách). :)
↑ cyrano52:děkuju moc..jenom poslední dotaz...je opravdu možné,že mi obecná rovnice vyšla 1x+1y-7=o?

↑ Mirchel:
Co je na tom divného? :)
↑ cyrano52: že mi pak vzdálenost vyjde 0/odmocnina ze dvou

↑ Mirchel:
Nj, ty jsi určitě dosadila do vzorečku údaje z přímky
, že? :) Bod A leží právě na této přímce, takže logicky bude vzdálenost 0. Musíš dosazovat data z druhé přímky. :)
↑ cyrano52:prosím nemohl bys to vypočítat...já to fakt nechápu a jsem z toho už zoufalá :(
Stránky: 1