Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 04. 2013 15:27

johnnyl
Zelenáč
Místo: Ostrava
Škola: OU PřF
Pozice: student
Reputace:   

Aproximace, Taylorův polynom

Zdravím,
budu mít asi trochu jiný požadavek než ostatní. Potřeboval bych vědět, kde se ve fyzice používají aproximace (jakékoliv) a speciálně jestli lze někde uplatnit Taylorův polynom. Stačí mi např. nějaký "pěkný" vztah (funkční závislost), který je  složitější na vyčíslení a je výhodnější použít Taylora. Nepožaduji žádné řešení (alespoň doufám), pouze motivaci :-)

Jinak aproximace by mě zajímaly obecně - nejlíp nějaký konkrétní příklad, kde musíme něco nahrazovat nebo zanedbat.

Předem děkuji.

#2 09. 04. 2013 15:55

LukasM
Reputace:   193 

Re: Aproximace, Taylorův polynom

↑ johnnyl:
Žiju v domnění, že třeba kalkulačky pomocí TP počítají hodnoty třeba goniometrických funkcí. Možná ale, že existuje nějaká efektivnější metoda.

Jinak pokud ti jde o fyziku, tak tam je příkladů hromada. Jako velmi jednoduchý příklad poslouží pohybová rovnice matematického kyvadla (hmotný bod na nehmotném závěsu). Ta vypadá takhle:
$\frac{d^2\varphi}{dt^2}+\frac{g}{l}sin\varphi=0$. Ta sice analytické řešení má, ale pokud se použije linearizace toho sinu, je to podstatně příjemnější výpočet - ovšem za cenu toho, že pro větší úhly se řešení čím dál více vzdaluje od skutečného, protože aproximace je stále nepřesnější.

#3 09. 04. 2013 16:30

johnnyl
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:
Ano, goniometrické funkce nebo logaritmy jsou myslím v kalkulačce vyčísleny pomocí TP.

Mým cílem je na nějakém příkladu demonstrovat Taylorův polynom, ale nechci jen vymyslet nějakou funkci, chci, aby to vyplynulo z nějaké slovní úlohy, popř. praktického problému. Jak jsem psal, v podstatě mi stačí jakýkoliv složitější vztah (takový, kde se vyplatí aproximovat).

Jinak matematické kyvadlo znám a vím, že se sin pro výchylky do 5° aproximuje lineárně. Ale chtěl bych jednodušší příklad, pokud možno ne diferenciální rovnici :-)

#4 09. 04. 2013 20:12 — Editoval LukasM (09. 04. 2013 20:12)

LukasM

↑ johnnyl:
No ty jsi náročnej..

Znáš relativistický vztah pro kinetickou energii? $E_k=\frac{m_0c^2}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}-m_0c^2$
Tak si ho roztayloruj pro malé rychlosti a ukaž, že při zanedbání členů vyššího než druhého řádu přejde ve vztah známý z klasické mechaniky.

#5 09. 04. 2013 20:29

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ johnnyl:
Co se inspirovat tady

To je jen nápad, netvrdím, že to bude vhodné.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 09. 04. 2013 23:28

johnnyl
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:
No teď už ho znám :-)
Ale chtěl bych si ujasnit, jestli tomu správně rozumím: Takže kinetickou energii vezmu jako funkci proměnné $v$ a budu ji aproximovat na okolí bodu nula. Konkrétně
$f(v)=\frac{m_0c^2}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}-m_0c^2$, dále spočítám první a druhou derivaci, tedy
$f'(v)=\frac{m_0v}{\sqrt{\bigl(1-\frac{v^2}{c^2}\bigr)^{3}}},\quad f''(v)=m_0\Biggl(\frac{1}{\sqrt{\bigl(1-\frac{v^2}{c^2}\bigr)^3}}+\frac{2v^2}{c^2\sqrt{\bigl(1-\frac{v^2}{c^2}\bigr)^5}}\Biggr)$ a dosadím $v=0$:
$f'(0)=0,\quad f''(0)=m_0$. Taylorův polynom druhého řádu by měl vypadat asi takto:
$T_2(v)=m_0c^2-m_0c^2+0+\frac{1}{2}m_0v^2=\frac{1}{2}m_0v^2$.
Je postup v pořádku? Výsledek by měl být správný, jelikož si matně vzpomínám, že v klasické mechanice něco podobného pro kinetickou energii platí :-)

#7 09. 04. 2013 23:37

LukasM

↑ johnnyl:
Výsledek je dobře, postup asi ne, první derivace je špatně, viz tady.

Pokud ovšem ten vztah neznáš, a i na klasický vztah si jen matně vzpomínáš, tak asi tu korespondenci neoceníš:-)

#8 09. 04. 2013 23:39 — Editoval johnnyl (09. 04. 2013 23:41)

johnnyl
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:
Ano, je to celkem pěkný příklad na aproximaci. Přestože už to tam je popsané, rád bych si to ještě ujasnil: Aproximaci provádíme z toho důvodu, aby se x ve vztahu pro sílu vyskytovalo lineárně, tudíž síla bude přímo úměrná výchylce a tudíž kmitání bude harmonické. Je to tak?

A neexistuje třeba podobný příklad, ale s jednodušším zadáním?

#9 09. 04. 2013 23:43

LukasM

↑ johnnyl:
Ano, přesně proto se to dělá. Kdyby tam ta nelineární závislost zůstala, tak budeme mít velké problémy při pokusu o vyjádření periody kmitů. Je to velmi podobné tomu matematickému kyvadlu, vlastně je to stejné. Máš nějaký problém (kyvadlo nebo píst), a protože vyřešit ho je složité, uděláš nějakou aproximaci kterou ten problém převedeš na něco, co už znáš (v obou případech na kmitání na pružině).

#10 10. 04. 2013 00:02

johnnyl
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:
No ale v čitateli máš $mc$ místo $mc^2$. Derivoval jsem toto:

Jinak vztah pro kinetickou energii si ještě pamatuju :-) Ale je už to dost dlouho, co jsem ho naposled viděl. No a ve speciální teorii relativity jsem daný vztah nenašel (ani v sešitě, ani v učebnici).

Jinak tento příklad je celkem pěkný, ale kdyby byl ještě nějaký další, nezlobil bych se :-)

#11 10. 04. 2013 00:16

LukasM

↑ johnnyl:
Jasně, promiň. Já jsem to kontroloval nejdřív z hlavy, a protože se mi to nějak nezdálo, tak jsem to zadal do wolframu - bohužel špatně. Takže je to ok. Nezlob se.

#12 10. 04. 2013 16:30

johnnyl
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:
Jo, v pohodě :-)

Kdyby měl ještě někdo nějaký nápad, budu rád, když ho sem přidá.

Zápatí