Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
budu mít asi trochu jiný požadavek než ostatní. Potřeboval bych vědět, kde se ve fyzice používají aproximace (jakékoliv) a speciálně jestli lze někde uplatnit Taylorův polynom. Stačí mi např. nějaký "pěkný" vztah (funkční závislost), který je složitější na vyčíslení a je výhodnější použít Taylora. Nepožaduji žádné řešení (alespoň doufám), pouze motivaci :-)
Jinak aproximace by mě zajímaly obecně - nejlíp nějaký konkrétní příklad, kde musíme něco nahrazovat nebo zanedbat.
Předem děkuji.
↑ johnnyl:
Žiju v domnění, že třeba kalkulačky pomocí TP počítají hodnoty třeba goniometrických funkcí. Možná ale, že existuje nějaká efektivnější metoda.
Jinak pokud ti jde o fyziku, tak tam je příkladů hromada. Jako velmi jednoduchý příklad poslouží pohybová rovnice matematického kyvadla (hmotný bod na nehmotném závěsu). Ta vypadá takhle:
. Ta sice analytické řešení má, ale pokud se použije linearizace toho sinu, je to podstatně příjemnější výpočet - ovšem za cenu toho, že pro větší úhly se řešení čím dál více vzdaluje od skutečného, protože aproximace je stále nepřesnější.
↑ LukasM:
Ano, goniometrické funkce nebo logaritmy jsou myslím v kalkulačce vyčísleny pomocí TP.
Mým cílem je na nějakém příkladu demonstrovat Taylorův polynom, ale nechci jen vymyslet nějakou funkci, chci, aby to vyplynulo z nějaké slovní úlohy, popř. praktického problému. Jak jsem psal, v podstatě mi stačí jakýkoliv složitější vztah (takový, kde se vyplatí aproximovat).
Jinak matematické kyvadlo znám a vím, že se sin pro výchylky do 5° aproximuje lineárně. Ale chtěl bych jednodušší příklad, pokud možno ne diferenciální rovnici :-)
↑ johnnyl:
No ty jsi náročnej..
Znáš relativistický vztah pro kinetickou energii? 
Tak si ho roztayloruj pro malé rychlosti a ukaž, že při zanedbání členů vyššího než druhého řádu přejde ve vztah známý z klasické mechaniky.
↑ johnnyl:
Co se inspirovat tady
To je jen nápad, netvrdím, že to bude vhodné.
↑ LukasM:
No teď už ho znám :-)
Ale chtěl bych si ujasnit, jestli tomu správně rozumím: Takže kinetickou energii vezmu jako funkci proměnné
a budu ji aproximovat na okolí bodu nula. Konkrétně
, dále spočítám první a druhou derivaci, tedy
a dosadím
:
. Taylorův polynom druhého řádu by měl vypadat asi takto:
.
Je postup v pořádku? Výsledek by měl být správný, jelikož si matně vzpomínám, že v klasické mechanice něco podobného pro kinetickou energii platí :-)
↑ johnnyl:
Výsledek je dobře, postup asi ne, první derivace je špatně, viz tady.
Pokud ovšem ten vztah neznáš, a i na klasický vztah si jen matně vzpomínáš, tak asi tu korespondenci neoceníš:-)
↑ zdenek1:
Ano, je to celkem pěkný příklad na aproximaci. Přestože už to tam je popsané, rád bych si to ještě ujasnil: Aproximaci provádíme z toho důvodu, aby se x ve vztahu pro sílu vyskytovalo lineárně, tudíž síla bude přímo úměrná výchylce a tudíž kmitání bude harmonické. Je to tak?
A neexistuje třeba podobný příklad, ale s jednodušším zadáním?
↑ johnnyl:
Ano, přesně proto se to dělá. Kdyby tam ta nelineární závislost zůstala, tak budeme mít velké problémy při pokusu o vyjádření periody kmitů. Je to velmi podobné tomu matematickému kyvadlu, vlastně je to stejné. Máš nějaký problém (kyvadlo nebo píst), a protože vyřešit ho je složité, uděláš nějakou aproximaci kterou ten problém převedeš na něco, co už znáš (v obou případech na kmitání na pružině).
↑ LukasM:
No ale v čitateli máš
místo
. Derivoval jsem toto:
Jinak vztah pro kinetickou energii si ještě pamatuju :-) Ale je už to dost dlouho, co jsem ho naposled viděl. No a ve speciální teorii relativity jsem daný vztah nenašel (ani v sešitě, ani v učebnici).
Jinak tento příklad je celkem pěkný, ale kdyby byl ještě nějaký další, nezlobil bych se :-)
↑ johnnyl:
Jasně, promiň. Já jsem to kontroloval nejdřív z hlavy, a protože se mi to nějak nezdálo, tak jsem to zadal do wolframu - bohužel špatně. Takže je to ok. Nezlob se.