Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ted budes muset pomoci elementarnich radkovych uprav ty matice upravit at z nich lze vycist jednotlive vlastni vektory... Uprav si je tedy na trojuhelnikovou matici (pod diagonalou nuly) a vyctes je snadno (stejny postup jako u pocitani 3 rovnic o trech neznamych)...
Vetsinou vyjdou ty vektory s parametrem (napr. t), ten si poloz t=1 a pote zkonrtoluj ortonormalitu a ortogonalitu jednotlivych vlastnich vektoru...
Pokud Ti to neni jasne, doptej se a poslu vzorovy priklad
leniczka napsal(a):
Asi tam je něco śpatně protože by ty vektory měli vycházet ortogonální a to ten první s druhým nejsou..takže kde je zakopaný pes?
Taky na to teď koukám... hapruje tam ta odmocnina... Stojis si za tim, ze az doposud to bylo pocitano spravne? :(
//EDIT: HELE, Ty vektory jsou ortogonalni, prepocitej si to znovu... Neprehledni ale, ze nemam vsude psane poradi x1,x2,x3, ale i poprehazene...
Ortogonalita je pocitana v1*v2=0 ... v1*v3=0 ... v2*v3=0 A to doopravdy vychazi ;)
v1*v2=(0*1)+(-sqrt(3)*0)+(1*0)=0
v1*v3=(0*0)+(-sqrt(3)*0)+(0*0)=0
v2*v3=(1*0)+(0*0)+(0*0)=0
Už jsem na to přišla, ale další problém..Normalizovala jsem si ty vektory, ale nevím jak pokračovat... Podle toho návodu VŠB je tam nějaká matice D a to nevím jak na ní přijít... A ta druhá matice se normálně sestaví z těch normalizovaných vektorů?
Zdravím, spektrální rozklad mám zadaný v projektu.. bohužel jsme to vůbec neprobrali na cviku a dostali jsme to samo studiem .. jenže nikdo s kým jsem v kontaktu si neví rady ... potřebovali by jsme někoho kdo by nám to polopatě vysvětlil nebo udělal kompletní postup příkladu z kterého by to šlo dobře pochopit. Prozkoumali jsme všechny vaše příspěvky ale pořád si prostě nevíme rady... díky za případnou pomoc.
↑ Samot:
zkuste napsat, jak daleko jste se dostali.
zkusil bych napsat kam jsme se dostali, ale nechci být sprostý. zkoušeli jsme to všelijak, třeba podle skript ze školy, ale né daleko, pak se podíváme na jiné skripta a tam je to zas jinak vysvětlené. Já si myslím že to nebude tak těžké ale nikde není žádný příklad co by měl kompletní postup aby se to dalo pochopit. Vlastní vektory si myslím už bych dal, ale ty vlastní čísla to bohužel..
vlastni cisla: zkuste google abyste vedeli jak na to.
V hlavni diagonale odectete lambdy, potom se vypocita determinant a polozi roven nule.
Kontrola: zkuste http://matek.hu nebo google a online eigenvalues, vyhodi to napriklad http://www.arndt-bruenner.de/mathe/scri … enwert.htm
↑ Andrejka11:
Napiš co už máš. Máš alespoň vlastní čísla?
Dík.
Ještě bych z toho potřeboval nějak dostat kořenovou rovnici pro výpočet vlastních čísel prosím a už to bude fakt všechno :)
↑ polerok:
Neznám pojem kořenová rovnice. Možná jsi myslel charakteristickou rovnici matice. Vypočítej
Nyní vyřeš rovnici . Taková čísla se pak nazývají vlastní čísla matice, která hledáš.
Marian napsal(a):
↑ polerok:
Neznám pojem kořenová rovnice. Možná jsi myslel charakteristickou rovnici matice. Vypočítej
Nyní vyřeš rovnici . Taková čísla se pak nazývají vlastní čísla matice, která hledáš.
Jo, přesně to jsem myslel, jen s tou maticí před tím - ta která má v sobě odmociny 8.
Není mi totiž jasné jak ji řešit, abych dostal kořeny. :-(
↑ polerok:
Pokud reaguješ na celý poslední příspěvek, není vůbec žádný důvod používat citace. (Většinou to není třeba ani jindy.) Pro přehlednost prosím používej tlačítko Reagovat, které se nachází nalevo od tlačítka Citace, tak jako jsem to udělal teď já. Díky.