Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Před nedávnem jsme psali test na tohle téma a měl jsem za 1, ale přesto jsem se teď zasekl při velmi jednoduché nerovnici s abs. hodnotou.
Má to vyjít x leží v R. Za pomoc při hledání chyby bych byl velice vděčný.

Ahoj,
hledat chybu nelze, kdyz nenapises svuj postup.
Nicmene postupuje se obycejne: podivame se na znamenko toho, co je uvnitr absolutni hodnoty.
1) Je-li
, pak resime nerovnici
, jejimz resenim jsou vsechna realna cisla. Diky tomu vime, ze vsechna x splnujici
jsou resenim.
2) Je-li
, pak resime nerovnici
, jejimz resenim jsou vsechna cisla x splnujici
. Vsechna x splnujici
vyhovuji i posledne zminene nerovnosti, takze vsechna takova x jsou resenim.
Dohromady sloucenim 1) a 2) dostavame, ze vsechna realna cisla jsou vskutku resenim.
Ahoj ↑ erik1131:,
riešenie pomocou definície absolútnej hodnoty.
Rozlíšime dva prípady:
a)
Potom platí
.
Nerovnica prejde na tvar

Keďže sme riešili za predpokladu
, riešením na danom intervale je celý daný interval:
.
b) 

↑ nejsem_tonda:
Aha. Tak už to vidím. Ja jsem totiž označil, že podmínka 
je prázdná množina
alebo aj jednoduchšie sa dá
posledná nerovnosť platí pre každé reálne číslo pretože
a keď k absolútne hodnote sa ešte pripočíta kladné číslo tak sme hotoví
↑ jarrro:
Děkuju moc, ale tomuto moc nerozumím (1. ročník gympl)
Ale vypadá to fakt kratší. A je nějaký rozdíl, když mi vyjde 3>0 a -2<1 ? Stále to platí, že celé R se dá dosadit, či?
↑ erik1131:
Oba výrazy cos napsal platí, naprosto nezávisle od hodnoty x. Takže ano.
Jinak to jarrrovo je fakt jednodušší, a proč, to ti napsal. Nejdřív si k obou stranám přičetl dvojku, čímž na pravé straně dostal přesně vnitřek té. abs. hodnoty. A pak si řekl, že abs. hodnota z čísla je vždycky stejná nebo větší než to číslo. Takže pokud navíc k té abs. hodnotě přičtu trojku, tak ta levá strana bude vždycky větší než pravá (alespoň o tři). Takže nerovnice je pro jakékoli x splněna.

A je nějaký rozdíl, když mi vyjde 3>0 a -2<1 ? Stále to platí, že celé R se dá dosadit, či?
Pravdepodobne to myslis dobre a odpoved je potom, ze v tom rozdil neni a ze se skutecne kazde realne cislo da dosadit.
Neni pro me ale uplne srozumitelne ptat se na rozdil mezi 3>0 a -2<1. Doporucuju vzdy pripisovat vyraz 0x a vzdy rikat, co delame, jestli treba hledame vsechna x, pro nez plati
, nebo jestli treba jen chceme vedet, zda plati tvrzeni -2<1. Ve druhem pripade by nemelo zadny smysl mluvit o nejakem dosazeni. To je jen tvrzeni, ktere bud pravdive je (nas pripad) nebo neni.