Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 04. 2013 08:51

regular96
Zelenáč
Škola: FCH VUT
Pozice: student
Reputace:   

vzdálenost bodu odjiného ležícího na parabole

Na parabole y=kx-x^2  nalezněte souřadnice bodu R, který je nejbližší k bodu A=(-ka;a). Určete také tuto vzdálenost. Úlohu vyřešte nejprve obecně užitím diferenciálního počtu (absolutní minimum) včetně podmínek, číselných oborů i příslušných jednotek. Konkrétní řešení vypočítejte nejprve přesně dosazením do odvozených obecných vztahů...

Zadání dále pokračuje, ale to už není problém, pokud mi pomůžete s obecným řešením. Došla jsem k obecné rovnici $v=sqrt{(-ka-x)^{2}+(a-kx+x^{2}}$ a potřebuji její derivaci, získat stacionární body a další věci, abych se dostala k výsledku. písmena a a k jsou konstanty.

#2 18. 04. 2013 09:35 — Editoval Rumburak (18. 04. 2013 09:41)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: vzdálenost bodu odjiného ležícího na parabole

Tak si to zrekapitulujme a o něco pečlivěji.

Máme body $A[-ka, a] ,  R[x, kx-x^2]$.  Jejich vzdálenost bude

$f(x) := d(A, R) = \sqrt{(-ka-x)^2 +\(a-(kx-x^2)\)^2}$,

chceme ji minimalisovat vzhledem k proměnné $x$. Aby tam nestrašila ta druhá odmocnina, bude výhodnější hledat minimum funkce

$g(x) := \(f(x)\)^2 = (-ka-x)^2 +\(a-(kx-x^2)\)^2$ ,

což dá stejný výsledek.  Problémem je, že metodou diferenciálního počtu dojdeme k nutnosti vyřešit rovnici $g'(x)=0$,
což je algebraická rovnice 3. stupně.  Umíte je řešit ?

#3 18. 04. 2013 10:01

regular96
Zelenáč
Škola: FCH VUT
Pozice: student
Reputace:   

Re: vzdálenost bodu odjiného ležícího na parabole

↑ Rumburak:
teoreticky ji řešit umím, ale zamotala jsem se do toho takovým způsobem, že teď bez pomoci s tím prostě nehnu.

Zápatí