Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte...mám problém s vyriešením jedného príkladu...orignálny názov v angličtine je asi takýto
Bar AB has a uniform cross section and a mass of 30 kg.The bar is held at rest in a vertical position and when relesed rotates in a vertical plane about the smooth pin at A.Determine the horizontal and vertical components of the pin reaction at support A when théta =90°.
Preložil som si to tak že máme tyč v zvislej polohe o váhe 30 kg ktorá je uložená v čape a otáča sa okolo bod A.Ked ju uvolníme,prekoná uhol 90° a máme určit reakcie v tomto čape.Skúsil som to počítať cez prirodzený systém tak,že som si zaviedol tangentu a normálu,vypočítal moment zotrvačnosti a vyšli mi výsledky 0n=64 945,02 N a Ot=294,3N ale moc sa mi to nepozdáva.Prosím o radu.ďakujem
Ešte som zabudol napísať že tyč je dlhá 1,6m a ťažisko je uložené presne v stredne tyče.