Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2009 11:38 — Editoval Pikto (04. 01. 2009 11:51)

Pikto
Zelenáč
Reputace:   

Tyč uložená v čape...

Ahojte...mám problém s vyriešením jedného príkladu...orignálny názov v angličtine je asi takýto
Bar AB has a uniform cross section and a mass of 30 kg.The bar is held at rest in a vertical position and when relesed rotates in a vertical plane about the smooth pin at A.Determine the horizontal and vertical components of the pin reaction at support A when théta =90°.

Preložil som si to tak že máme tyč v zvislej polohe o váhe 30 kg ktorá je uložená v čape a otáča sa okolo bod A.Ked ju uvolníme,prekoná uhol 90° a máme určit reakcie v tomto čape.Skúsil som to počítať cez prirodzený systém tak,že som si zaviedol tangentu a normálu,vypočítal moment zotrvačnosti a vyšli mi výsledky 0n=64 945,02 N a Ot=294,3N ale moc sa mi to nepozdáva.Prosím o radu.ďakujem
Ešte som zabudol napísať že tyč je dlhá 1,6m a ťažisko je uložené presne v stredne tyče.

#2 09. 01. 2009 09:58

Pikto
Zelenáč
Reputace:   

Re: Tyč uložená v čape...

Nikto si nevie rady?:(

Zápatí