Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, jsem úplně bezradná co se týče jednoho příkladu na jadernou fyziku :/ Znění: Při radioaktivním rozpadu se jádro uranu 238 postupně přemění na nuklid Pb 206. Kolik je v této přeměnové řadě obsaženo
přeměn a kolik
přeměn? Zapište rovnici prvního
rozpadu a následné přeměny
.
Hledala jsem různě na internetu, jak by se tento příklad mohl řešit, ale bohužel jsem nic nenašla, v hodině jsme už nestihli propočítat příklady na jederku a bohužel je tento příklad v maturitních. Předem moc děkuji za pomoc.
Mělo by to být 8 α přeměn, 6 β přeměn, něco málo tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=52168

noo, já znám výsledek, jenže nevím, jak k němu přijít... ten odkazující příklad je naopak, vědí, kolik je tam jakých přemen :/ A taky ta uran-radiová rozpadová řada, co je na wikipedia, tak to je přesně dané? Na to nemusím nijak přijít? Stejně u té řady nerozumím kroku uprostřed, jsou tam totiž nějak dohromady alfa a beta přeměny najednou, tomu jsem moc neporozuměla :(
↑ Gambrielka:
V prvé řadě se na té wikipedii vlevo přepni na English - anglickou wikipedii.
Ty přeměny dohromady. Je to tak, že třeba jádro Po-210 dopředu neví, jakou přeměnou se rozpadne. To si vybere náhodně, někdy se rozpadne tak, někdy tak. Je ale známá pravděpodobnost, s jakou se rozpadne kterým způsobem. Na té anglické wiki pak uvidíš, že všechna tahle "problematická" jádra většinou v naprosté většině případů stejně preferují jeden způsob, a ten druhý je zastoupen minimálně.
A ano, ta řada je daná, na to nepřijdeš.

Děkuji moc za odpovědi :))