Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2013 22:20

Gambrielka
Pozice: student
Reputace:   

Jaderná fyzika

Dobrý večer, jsem úplně bezradná co se týče jednoho příkladu na jadernou fyziku :/ Znění: Při radioaktivním rozpadu se jádro uranu 238 postupně přemění na nuklid Pb 206. Kolik je v této přeměnové řadě obsaženo $\alpha $ přeměn a kolik $\beta ^{-}$ přeměn? Zapište rovnici prvního $\alpha $ rozpadu a následné přeměny $\beta ^{-}$.

Hledala jsem různě na internetu, jak by se tento příklad mohl řešit, ale bohužel jsem nic nenašla, v hodině jsme už nestihli propočítat příklady na jederku a bohužel je tento příklad v maturitních. Předem moc děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Gambrielka)

#2 22. 04. 2013 22:52

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Jaderná fyzika

Mělo by to být 8 α přeměn, 6 β přeměn, něco málo tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=52168

Pokud se tedy nemýlím.

#3 23. 04. 2013 16:36

Gambrielka
Reputace:   

noo, já znám výsledek, jenže nevím, jak k němu přijít... ten odkazující příklad je naopak, vědí, kolik je tam jakých přemen :/ A taky ta uran-radiová rozpadová řada, co je na wikipedia, tak to je přesně dané? Na to nemusím nijak přijít? Stejně u té řady nerozumím kroku uprostřed, jsou tam totiž nějak dohromady alfa a beta přeměny najednou, tomu jsem moc neporozuměla :(

#4 23. 04. 2013 17:43

LukasM
Reputace:   193 

↑ Gambrielka:
V prvé řadě se na té wikipedii vlevo přepni na English - anglickou wikipedii.

Ty přeměny dohromady. Je to tak, že třeba jádro Po-210 dopředu neví, jakou přeměnou se rozpadne. To si vybere náhodně, někdy se rozpadne tak, někdy tak. Je ale známá pravděpodobnost, s jakou se rozpadne kterým způsobem. Na té anglické wiki pak uvidíš, že všechna tahle "problematická" jádra většinou v naprosté většině případů stejně preferují jeden způsob, a ten druhý je zastoupen minimálně.

A ano, ta řada je daná, na to nepřijdeš.

#5 24. 04. 2013 15:05

Gambrielka
Reputace:   

Děkuji moc za odpovědi :))

Zápatí