Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěla bych poradit s následujícími rovnicemi...
Počítala jsem tuto rovnici, ale nejsem si jistá jestli je správně..![kopírovat do textarea $x - 4 [x - 2 (x + 6)] = 5x + 3$](/mathtex/b5/b5f52d9c66450340c6b877bcbca6d309.gif)

a ještě...

Chtěla bych vědět jestli postupuju správně, protože mi to roznásobení přijde docela zdlouhavé a ''divné''...
Děkuju.
↑ Cezetka:
Ahoj. Ten první příklad je sice správně. Ale v posledním řádku si dávej pozor, že těch 48 musíš odečíst od obou stran, to ti tam chybí. Nakonec má vyjít 0x=-45, to ale počítám jako překlep.
↑ Cezetka: jen si dovolím říct, že zajímavé by bylo grafické řešení
na levé straně přímka
na pravé
takže by to byly dvě rovnoběžky...
↑ Cezetka:
A ten druhý příklad prostě musíš roznásobit podle vzorce
na levé straně, a na pravé straně roznásob nejdřív dvě závorky, vyjde ti kvadratický trojčlen, ten roznásob tou třetí závorkou, a pak ještě to celé roznásob trojkou.
Samozřejmě to jde i rychleji, ale takový postup asi není pro tebe v tuhle chvíli tak důležitý, spíš abys chápala, jak udělat průběžný výpočet a postupně si to takhle roznásobit. Je to sice trošku pracnější, ale je menší šance, že v tom uděláš chybu.
Ta druhá rovnice vyjde
.
↑ Cezetka:
na pravé straně nejdřív roznásobují poslední dvě závorky - z těch dvou posledních vyjde kvadratický trojčlen
na pravé straně mám roznásobený lineární dvojčlen a kvadratický trojčlen, už jen celé vynásobit třemi.
A teď si to posčítej.