Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
mám úkol na lineární algebru, který mi káže dokázat, že pokud operátor
kde V je VP nad C, mám dokázat, že 
Přemýšlel jsem, že bych aplikoval axiom z definice skalárního součinu, že
což při volení
implikuje
. Pak stačí dokázat, že
. Zdá se mi to ale příliš jednoduché a dále je v úloze druhá část, která říká "Uveďte příklad reálného vektorového prostoru W a nenulového operátoru B na něm, který pro všechna w∈W splňuje (Bw,w)=0. ". Co se snaží pasivně říct, že takové B reálné existuje. Jak je to ale možné, když jsme dokázali, že takové A komplexní neexistuje, co by mělo být silnější tvrzení?
Děkuji

jenom takove postrehy, nejsou nahodou A a B matice? v tom pripade by si nemohol pouzit ten axiom co uvadis. Taky prvni pripad musi platit pro vsechny komplexni vektory, ten druhy jenom pro realne vektory, takze ten druhy pripad by mohl platit. Skusil bych vyuzit nejak vlastnost
.
Ono já jsem nechtěl použít ten axiom na ten operátor(ono nemusí to být matice, to mám řešit obecně), ale tím dokázat to, že pokud předpokládáme, že
protože pokud
a pokud by platilo, že
tak by stačilo dokázat, že
, co by mělo být triviální, jelikož A je homomorfizmus, ale to asi neplatí, tedy kde mám chybu v přemýšlení?
Také pokud
co znamená, že by mělo platit i pro
?
1) implikace
neplatí. platí obráceně, což je tak nějak samozřejmý a nejspíš k ničemu
2)
znamená, že u a v jsou na sebe kolmý. jakej operátor zobrazí každej vektor v rovině na vektor k němu kolmej?
↑ jarrro: jenže ty nemáš k jednomu
libovolný
, ty máš k tomu
jenom takový
, že 
ahojte
↑ miso_svk: predpokladám že sa bavíme o lineárnom operátore na komplexnom vekt.pr. so skalárnym súčinom,
ak nie tak to prosím upresni
implikácia
by mala byť jasná, môj pohľad na tú druhú je nasledovný:
z predpokladu
je pre ľub. 

z čoho plynie rovnosť 
označme
a 
máme rovnosť
ktorá má platiť pre ľub. 
takže aj pre
a