Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2013 08:52

miso_svk
Zelenáč
Reputace:   

Operátory

Dobrý večer,
mám úkol na lineární algebru, který mi káže dokázat, že pokud operátor $A: V\overrightarrow{}V $ kde V je VP nad C, mám dokázat, že $A=0\Leftrightarrow \forall v\in V:(Av,v)=0$
Přemýšlel jsem, že bych aplikoval axiom z definice skalárního součinu, že$(\lambda v,u)=\lambda (v,u)$ což při volení $\lambda =0$ implikuje$(v,u)=0\Rightarrow v=0\vee u=0$. Pak stačí dokázat, že $Av=0 \Leftrightarrow A=0$. Zdá se mi to ale příliš jednoduché a dále je v úloze druhá část, která říká "Uveďte příklad reálného vektorového prostoru W a nenulového operátoru B na něm, který pro všechna w∈W splňuje (Bw,w)=0. ". Co se snaží pasivně říct, že takové B reálné existuje. Jak je to ale možné, když jsme dokázali, že takové A komplexní neexistuje, co by mělo být silnější tvrzení?
Děkuji

#2 24. 04. 2013 10:41

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

Re: Operátory

jenom takove postrehy, nejsou nahodou A a B matice? v tom pripade by si nemohol pouzit ten axiom co uvadis. Taky prvni pripad musi platit pro vsechny komplexni vektory, ten druhy jenom pro realne vektory, takze ten druhy pripad by mohl platit. Skusil bych vyuzit nejak vlastnost $ (Av,v)=\overline{(v,Av)}$.

#3 24. 04. 2013 13:37 — Editoval miso_svk (24. 04. 2013 13:40)

miso_svk
Zelenáč
Reputace:   

Ono já jsem nechtěl použít ten axiom na ten operátor(ono nemusí to být matice, to mám řešit obecně), ale tím dokázat to, že pokud předpokládáme, že $v\neq0 \wedge (Av,v)=0\Rightarrow A=0$ protože pokud $(Av,v)=0$ a pokud by platilo, že$(Av,v)=0 \Leftrightarrow Av=0\vee v=0$ tak by stačilo dokázat, že $Av=0\Leftrightarrow A=0$, co by mělo být triviální, jelikož A je homomorfizmus, ale to asi neplatí, tedy kde mám chybu v přemýšlení?
Také pokud $A\in C \wedge A=0\Rightarrow A=0+i0$ co znamená, že by mělo platit i pro $\mathbb{R}$?

#4 24. 04. 2013 14:46 — Editoval jarrro (24. 04. 2013 14:49)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

niečo mi asi uniká, lebo z axiómov skoro priamo vyplýva
$\left(\forall v\right)\left(\left(x, v\right)=0\right)\Leftrightarrow x=0$
to, že $\left(\forall v\right)\left(Av=0\right)\Leftrightarrow A=0$ je predsa definícia nulového operátora

MATH IS THE BEST!!!

#5 24. 04. 2013 15:03

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

1) implikace $(v,u)=0\Rightarrow v=0\vee u=0$ neplatí. platí obráceně, což je tak nějak samozřejmý a nejspíš k ničemu
2) $(v,u)=0$ znamená, že u a v jsou na sebe kolmý. jakej operátor zobrazí každej vektor v rovině na vektor k němu kolmej?

↑ jarrro: jenže ty nemáš k jednomu $x$ libovolný $v$, ty máš k tomu $x=Av$ jenom takový $v$, že $Av=x$

#6 24. 04. 2013 16:30

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ Stýv:aha fakt nepomôže to hlúpy som

MATH IS THE BEST!!!

#7 24. 04. 2013 22:43 — Editoval jardofpr (25. 04. 2013 22:10)

jardofpr
Reputace:   88 

ahojte

↑ miso_svk: predpokladám že sa bavíme o lineárnom operátore na komplexnom vekt.pr. so skalárnym súčinom,
ak nie tak to prosím upresni

implikácia $\Rightarrow$ by mala byť jasná, môj pohľad na tú druhú je nasledovný:

z predpokladu $(Av,v)=0\,,\,\forall v\inV$ je pre ľub. $x,y \in V\,,\,\alpha \in \mathbb{C}$

$0=(A(\alpha x + y),\alpha x + y)=|\alpha |^2(Ax,x)+\alpha (Ax,y)+\bar{\alpha}(Ay,x)+(Ay,y)$

z čoho plynie rovnosť $\alpha(Ax,y)+\bar{\alpha}(Ay,x)=0$

označme $(Ax,y)=:\beta \in \mathbb{C}$ a $(Ay,x)=:\gamma \in \mathbb{C} $

máme rovnosť $\alpha\beta+\bar{\alpha}\gamma=0$ ktorá má platiť pre ľub. $\alpha \in \mathbb{C}$

takže aj pre $\alpha=1$ a $\alpha=i$

Z toho sú potom dve rovnosti

$\mathrm{Re}(\beta)+i\mathrm{Im}(\beta)+\mathrm{Re}(\gamma)+i\mathrm{Im}(\gamma)=0$
$i\mathrm{Re}(\beta)-\mathrm{Im}(\beta)-i\mathrm{Re}(\gamma)+\mathrm{Im}(\gamma)=0$

z ktorých sa dá vytrieskať že $\gamma=\beta=0$

teda $(Ax,y)=(Ay,x)=0$

keďže $x,y$ boli ľubovoľné vektory z $V$,  musí byť $Ax=Ay=0$.

EDIT

len komentár k tomu poslednému kroku:
stačí si uvedomiť že pre ľub. vektor $x\in V$ jeho obraz $Ax$ je tiež prvkom $V$
a ak sa vezme $y=Ax$, potom táto schéma dáva na záver $(Ax,Ax)=0$ z čoho už je $Ax=0$ pre ľub. $x \in V$

Zápatí