Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám tu menší problém. Všechno ohledně vlastních vektorů a vlastních čísel zvládám až na ten jeden případ, kdy je vlastní číslo komplexní. Dokonce tu mám takový jednoduchý případ:
Zobrazení
je definováno pro všechny polynomy druhého stupně, po zobrazení báze 1,x,x^2 dostaneme matici
Tedy 1 se zobrazí na -2x^2+2x+1 atd.
Vlastní čísla jsem spočítal správně, to není problém:
Dosadím 3 za lambda a dostanu (5,6,1) sloupec.
je výsledný podprostor vlastních vektorů. To s výsledky sedí.
Nyní tu píšou (ve výsledcích), že podprostor příslušný dvojici komplexně sdružených vlastních čísel je ![kopírovat do textarea $[x^2-x,1]$](/mathtex/a1/a10af92e4afaf11c89ebee35b18c55a3.gif)
Mně ale vyšlo ![kopírovat do textarea $[x^2-x+\text{komplexní číslo}]$](/mathtex/01/017f5309e8c58dd678b22fd8bf29a2d9.gif)
Dám sem postup (protože tak se to má):
To řeším jako homogenní soustavu a dostal jsem:
což nevypadá špatně, ne?
z x1 pak vyjde docela pěkně:
takže když to je v prostoru polynomů![kopírovat do textarea $[x^2-x+(1-i\sqrt{5})]$](/mathtex/a1/a1f38f97d05932611f85b3eb1c6a8680.gif)
Ale to není správně.
Otázka je tedy jasná: co chápu špatně? Děkuji za pomoc,
kolejo

Ve skriptech jsem nic nenašel, které jsou v učebních materiálech, kdyby to nebylo nad polynomy, tak to je správně a fungovalo by to s a+-bi podle věty 5.11.
Nad polynomy s reálnými koeficienty mám s tímto problém, snad se ozve někdo zkušenější.
Tak už to vím, mohu označit za vyřešené.
A jak na to?
Špatně jsem pochopil jistou poznámku ve skriptech, teď už je mi to jasné.
Když je a+bi vlastní číslo, tak aji a-bi. Dosadíme jaké chceme, vyřešíme systém a dostaneme nějaký komplexní
(x+yi,f+gi,h).
Nemusíme dosazovat to druhé (komplexně sdružené) číslo. Z toho jednoho už vyčteme dva vlastní vektory...dle reálné a imaginární části:
(x,f,h) a (y,g,0) jsou vlastní vektory, proto tam ta jednička.
Děkuju
Stránky: 1