Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,prosím o pomoc s příklady :).
Světlo prochází z prostředí o indexu lomu n=2 do prostředí o indexu lomu 1.Jakou hodnotu může nabývat sinus uhlu dopadu?
a)žádnou b)0 až 1 c)0 až O.5 d) 0.5 až 1
správná odpoveď má být C.
Příčné zvětšení má hodnotu 8 a ohnisková vzdálenost čočky hodnotu 10cm. Určete vzdálenost od čočky.
A ještě poslední:)...Světelné paprsky vycházejí z ohniska tenké spojné čočky o optické mohutnosti O.5D.Místo jejich druhého průsečíku s osou leží kde?
1) Světlo se šíří z prostředí opticky hustšího do řidšího. Dopadal-li by paprsek pod větším úhlem, než je úhel mezný, docházelo by k úplnému odrazu. Pro mezný úhel platí
. Proto je správně ta možnost c).
2) Stačí použít zobrazovací rovnici, kam za vzdálenost obrazu od čočky dosadíme a’=8a 
3) Jestliže paprsky vycházejí z ohniska, tak po průchodu čočkou budou rovnoběžné s optickou osou, takže průsečík s osou bude v nekonečnu.
↑ iieddie93:
To máš dobře.
V příspěvku #2 od pepano je naznačeno řešení pro zvětšení Z=-8, tj. případ, kdy čočka vytváří skutečný převrácený obraz. V zadání je ale Z=+8, tudíž se bude jednat o nepřevrácený obraz, který je virtuální a nachází se na stejné straně čočky jako předmět. 
Z toho bychom dostali a=7/80, což odpovídá tvému výsledku.
Zdravím, sám jsem se setkal přesně s tímto příkladem (č.2) a mám podobný problém. Vychází mi hodnota 0,0875m, zaokrouhleně 0,088m, což by se shodovalo s jednou z možností. V řešení je ale možnost e) (=žádná z možností). Dělám tedy někde chybu já nebo jde o chybu tisku? Děkuji :)
Můj postup:

↑ Senad:
Zadání úlohy č. 2 není přesné. Chtělo by to vidět původní text. Takhle se lze jen domnívat, na co se tam ptají.
Mohli se např. ptát na vzdálenost reálného obrazu od čočky.
Myšlenkové pochody autora někdy prozradí i možnosti, ze kterých má být vybrána správná odpověď.
OK, dík ;-)
Jinak úplné znění je:
Příčné zvětšení má hodnotu 8 a ohnisková vzdálenost čočky hodnotu 10cm. Určete vzdálenost předmětu od čočky.
a) 0,088m b) 88m c) -0,088m d) -88m
Napadá mě jedině za e) proto, že jde o nedostatečné zadání. Při tom ale dostatek údajů máme. Těžko říct...