Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vagón o hmotnosti m1 = 20 t se pohybuje přímočarým pohybem po vodorovných kolejích rychlostí o velikosti v1 = 4,0 m· s−1 a narazí do stojícího vagónu o hmotnosti m2 = 30 t. Při srážce se vagóny dokonale pružně odrazí. Určete rychlost (tj. směr rychlosti a velikost rychlosti) každého vagónu.
V řešení je napsáno tohle:
rychlosti po srážče označíme u1, u2
Sem to ještě chápu, ale teď je tu tohle:
Z rovnic vyjádříme poměr hmotností.
Z rovnosti druhého a třetího výrazu plyne:
Chtěla bych se zeptat, proč se vyjadřuje poměr hmotností a kde se tam přišlo na ty proměnné, z jaké rovnice se to má vyjádřit? Když jsem to zkoušela, vždy mi to vyšlo jinak a nešlo mi tam nic vykrátit. A jak se přišlo na to, že z rovnosti druhého a třetího výrazu plyne u2=v1+u1? Mohl by mi to prosím někdo podrobně vysvětlit a rozepsat? Díky moc.
↑ Olínečka: Ahoj, určite si spomenieš :-)
(v+u) *( v-u ) = (v^2 - u^2)
↑ Olínečka: Oni už poznali výsledok, tak sa snažili takými efektnými postupmi dopracovať k výsledku.
Ale my keďže nepoznáme výsledok, musíme mať trpezlivosť a jasne si stanoviť čo chceme dostať. Je to sústava dvoch rovníc, a chceme dostať u2. Len takú stratégiu voliť, bez chýb vyriešiť dve rovnice...
Ale keďže nemám trpezlivosť :-( dám to stroju
http://www.wolframalpha.com/input/?i=so … 20u_2&